ΗΠΑ: Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο – φωτιά που περιλαμβάνει ενίσχυση της Αμερικανικής παρουσίας στην Ελλάδα

Τεθωρακισμένα κι άλλο πολεμικό υλικό του στρατού των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης
Φώτο Αρχείου / Τεθωρακισμένα κι άλλο πολεμικό υλικό του στρατού των ΗΠΑ στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης / Νοέμβριος 2021

Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια της Γερουσίας το νομοσχέδιο για τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA). Στο συγκεκριμένο πακέτο του προϋπολογισμού είχε συμπεριληφθεί ως τροπολογία και το νομοσχέδιο για την αμυντική συνεργασία ΗΠΑ -Ελλάδας, που είχε κατατεθεί τον Ιούνιο από τον πρόεδρο της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη σημαίνει ότι το νομοσχέδιο Μενέντεζ γίνεται αυτόματα νόμος του κράτους μαζί με την υπογραφή του προϋπολογισμού από τον πρόεδρο Μπάιντεν.

Το νομοσχέδιο φωτιά προβλέπει από εξοπλισμούς, εκπαίδευση, κοινά σχήματα με Ισραήλ μέχρι κοινές επιχειρήσεις και “αμυντικά δάνεια” των ΗΠΑ προς την Ελλάδα που μόνο στόχο έχουν την ενίσχυση της θέσης των ΗΠΑ στην περιοχή στο φόντο του μεγάλου ανταγωνισμού με τη Ρωσία.

Στο νομοσχέδιο διατυπώνεται ξεκάθαρα ο ρόλος της Ελλάδας ως γεωστρατηγικού μεντεσέ – σημαιοφόρου των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Ξεχωριστή θέση έχει ο ρόλος της Σούδας και της Αλεξανδρούπολης για τα συμφέροντα των ΗΠΑ.

Tο νομοσχέδιο προσπαθεί να προετοιμάσει το έδαφος για την έγκριση της πώλησης και την επίσπευση της παράδοσης μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφασίσει να τα αγοράσει. Υπό αυτό το πρίσμα, προβλέπεται και η παροχή δανείων τα οποία θα σχετίζονται με εξοπλιστικά προγράμματα.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, το αμερικανικό Κογκρέσο εκτιμά ότι είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ να βοηθήσει την Ελλάδα να απεξαρτηθεί από τις υφιστάμενες εξαρτήσεις σε ρωσικό αμυντικό εξοπλισμό. Ως εκ τούτου προβλέπεται η ένταξη της χώρας μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Κίνητρων Ανακεφαλαιοποίησης. Μία από τις αλλαγές, όμως, που εντοπίζεται στην τροπολογία σε σχέση με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου είναι ότι δεν προβλέπονται συγκεκριμένα κεφάλαια.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...