Η κυβέρνηση των ΗΠΑ επιβεβαίωσε χθες, Κυριακή, ότι υπήρξε θύμα κυβερνοεπίθεσης, στην οποία σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, τουλάχιστον δύο υπουργεία τέθηκαν στο στόχαστρο από χάκερ που συνδέονται με τη Μόσχα.
Χάκερ κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση, σε κάποιες περιπτώσεις πριν από αρκετούς μήνες, στην εσωτερική αλληλογραφία του υπουργείου Οικονομικών και της Εθνικής Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών (NTIA), σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου που δημοσιεύθηκαν χθες.
«Εργαζόμαστε σε στενή συνεργασία με τις υπηρεσίες-εταίρους μας όσον αφορά τις δραστηριότητες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στα κυβερνητικά δίκτυα» και «παρέχουμε τεχνική βοήθεια στις εν λόγω οντότητες», επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA), που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας. Δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες, ούτε αναφέρθηκε στο εύρος της επίθεσης.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Washington Post», οι επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν από τη ρωσική ομάδα χάκερς ATP29, που βρισκόταν επίσης πίσω από τις επιθέσεις με στόχο την υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2016.
«Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών είναι ενήμερη για αυτές τις πληροφορίες και λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να ταυτοποιήσει και να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε τυχόν πρόβλημα συνδέεται με αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο Τζον Ούλιοτ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.
Διαψεύδει η Μόσχα
Η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με τις φερόμενες κυβερνοεπιθέσεις δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ
«Μπορώ για άλλη μια φορά να αντικρούσω αυτές τις κατηγορίες. Και θα ήθελα να σας υπενθυμίσω, για άλλη μια φορά, ότι ο Πρόεδρος Πούτιν κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να διαπραγματευτούν και να υπογράψουν μια συμφωνία συνεργασίας στον κυβερνοασφάλεια και την ασφάλεια των πληροφοριών. Αυτό θα επέτρεπε οι δύο χώρες μας να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν οποιοδήποτε έγκλημα στον κυβερνοχώρο, απόπειρες επίθεσης στον κυβερνοχώρο και ούτω καθεξής. Οι ΗΠΑ δεν δέχτηκαν την πρόσκληση του Πούτιν», δήλωσε ο Πεσκόφ στους δημοσιογράφους.
Σε διάψευση προσχώρησε και η ρωσική πρεσβεία στις Ηνωμένες Πολιτείες, χαρακτηρίζοντας «αβάσιμες» τις πληροφορίες των αμερικανικών ΜΜΕ και αρνήθηκε κάθε ανάμειξη στις φερόμενες ως επιθέσεις.
(Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ)



