Ήπια εκπαίδευση – Άγρια αστυνόμευση

Τον περασμένο Μάρτη άνοιξε για τα καλά η συζήτηση περί κυβερνητικής καταστολής, αστυνομικής βίας και αυθαιρεσίας.

Αφορμή τα πολλά «μεμονωμένα» περιστατικά που είδαν το φως της δημοσιότητας με αστυνομικές δυνάμεις να καταφεύγουν σε αναίτιες επιθέσεις εναντίον πολιτών, φοιτητών και να χρησιμοποιούν υπέρμετρη βία.

Κορυφή του παγόβουνου αποτέλεσε το περιστατικό στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, που δικαιολογημένα σήκωσε θύελλα αντιδράσεων, στους κατοίκους της περιοχής αλλά και σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Μετά απ’ αυτό το περιστατικό και όσα ακολούθησαν άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση για το ρόλο και τη δράση της ελληνικής αστυνομίας και πως αυτή αξιοποιείται απ’ την  κυβέρνηση.

Μάλιστα, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εξέδωσε τη «Λευκή Βίβλο» ( της καταστολής) στην οποία περιγράφει την «σύγχρονη αστυνομία» όπου με κυνισμό παρουσιάζεται η νέα φιλοσοφία για τους μηχανισμούς καταστολής στην υπηρεσία της διασφάλισης της κυριαρχίας της άρχουσας τάξης.

Σ’ αυτό το πόνημα θα βρει κανείς – εκτός πολλών άλλων – τη σημασία της εκπαίδευσης των αστυνομικών, της χρήσης νέων τεχνολογιών(βλέπε κάμερες, και όχι μόνο, κτλ).

Έχει ιδιαίτερη σημασία να κατανοηθεί ότι πίσω απ’ τις λέξεις, που καμιά φορά ακούγονται ωραίες ή φαίνονται αχρωμάτιστες κρύβεται η ουσία, δηλαδή ότι η αστυνομία είναι κατασταλτικός μηχανισμός του κράτους. Αυτό δεν αλλάζει ούτε μετασχηματίζεται.

Η εκπαίδευση των αστυνομικών, για την οποία όλα τα κόμματα -πλην ΚΚΕ – κόπιασαν, αφορά την καλύτερη κατασταλτική τους λειτουργία εναντίον στο λαό.

Δεν σχετίζεται με το κομμάτι της εκπαίδευσης που έτσι κι αλλιώς λαμβάνουν στις παραγωγικές σχολές και αφορά το πραγματικό έγκλημα.

Σ’ αυτά τα πλαίσια, συνεχίζεται, η από καιρό, συνεργασία της ελληνικής αστυνομίας με τη γαλλική.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», που επικαλείται αρμόδιες αστυνομικές πηγές, στην Ελλάδα βρίσκονται αυτή την περίοδο εκπρόσωποι των γαλλικών ΜΑΤ προκειμένου να εκπαιδεύσουν τους Έλληνες αστυνομικούς στην χρήση…καμερών.

Φυσικά, σύμφωνα με την «Κ» η εκπαίδευση δεν αφορά μόνο της κάμερας, αλλά οι αστυνομικοί των ΜΑΤ εκπαιδεύονται σε νέες τακτικές αντιμετώπισης πλήθους και με την αξιοποίηση των υδροφόρων, τους γνωστούς «Αίαντες».

Τα όσα γράφει η εφημερίδα, πραγματικά προκαλούν το κοινό αίσθημα και εκθέτουν ανεπανόρθωτα τα σχέδια της κυβέρνησης.

Οι τέσσερις διμοιρίες που εκπαιδεύονται χωρίζονται σε δύο και δύο, με τους μεν να εκτελούν ρόλο αστυνομικών και τους δε ρόλο…κουκουλοφόρων. Οι δεύτεροι, μάλιστα, πετούν πέτρες ενώ δέχονται δακρυγόνα και νερό.

Έχει σημασία (!), λέει, να μάθουν πως είναι να δέχεσαι δακρυγόνα και νερό. Λες, και δεν τους έφταναν οι χιλιάδες και χιλιάδες διαδηλωτές που έχουν υποστεί αυτές τις κατάπτυστες μεθόδους.

Ένα ακόμα δείγμα της ήπιας αστυνόμευσης που οραματίζεται το υπουργείο Προ.Πο, είναι η εκπαίδευση των αστυνομικών στο τρέξιμο 2,5 χιλιομέτρων με πλήρη εξάρτηση! Φανταζόμαστε, την ηπιότητα διμοιριών ΜΑΤ να κυνηγούν  επί 2,5 χιλιόμετρα στους δρόμους της Αθήνας τους διαδηλωτές.

Το πρόσφατο αφήγημα του Μ. Χρυσοχοΐδη περί καμερών στους αστυνομικούς για να διαφυλάσσει τους διαδηλωτές από τυχόν αστυνομικές αυθαιρεσίες (!) καταρρέει κι αυτό.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της «Κ», η πρόσφατη ( χωρίς καμία αιτία) επέμβαση της αστυνομίας στο ΑΠΘ «έδειξε» κάποια κενά στην χρήση των καμερών.

Ποια ήταν αυτά;

Οι κάμερες δεν μπορούσαν να να εστιάσουν στα πρόσωπα των φοιτητών!  Στόχος το φακέλωμα των διαδηλωτών και όχι η προστασία τους.

Ένα ακόμη μέρος της εκπαίδευσης από τους Γάλλους, πάντα, φίλους μας. Εξάλλου και οι τελευταίοι είναι «καρβουνιασμένοι» όσο λίγοι στην καταστολή.

Ας χαίρονται λοιπόν όσοι έκλιναν σε όλες τις πτώσεις το πόσο «ανεκπαίδευτοι» είναι οι αστυνομικοί και χρειάζονται εκπαίδευση.

«Να δούμε τέλος, πως θα μπορέσουμε να αναδιοργανώσουμε σε βάσεις σύγχρονες και ευρωπαϊκές την αστυνομία μας….Με τη σωστή εκπαίδευση και μετεκπαίδευση των αστυνομικών». Από την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στην Βουλή στις 12/3 στη συζήτηση για την αστυνομική βία.

Μήπως, όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν χρησιμοποίησε τα ΜΑΤ;

Η κυβέρνηση φέρνει τις ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά, ενώ έχει περάσει σωρεία αντιδραστικών νομοθετημάτων.

Η αντιδραστική πολιτική είναι «αγκαλιά και αντάμα» με την καταστολή.

Ας αφήσει, λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί, τα περί «αυταρχικών καθεστώτων», «κινδύνου της δημοκρατίας», κτλ.

Αυτός που κινδυνεύει είναι ο λαός κι γι’ αυτό η κυβέρνηση πρέπει να βρει απέναντί της την αντίδραση και την οργή του.

Να καταργηθούν τα ΜΑΤ, η ΟΔΟΣ, η ΔΡΑΣΗ, οι ΟΠΚΕ, τα ΕΚΑΜ, η ΔΙΑΣ, η πανεπιστημιακή αστυνομία, και όλες οι ειδικές κατασταλτικές μονάδες.

Να αποσυρθούν και να καταστραφούν οι “ΑΙΑΝΤΕΣ” και κάθε άλλο μέσο κατασταλτικού ρόλου.

Να σταματήσει η αστυνόμευση των διαδηλώσεων, των πορειών και όλων των διαμαρτυριών του λαού. Σε κάθε περίπτωση να απαγορευτεί η χρήση πυροβόλων όπλων όλων των τύπων εναντίον τους.

Να απαγορευτεί επίσης στις διαδηλώσεις – πορείες και διαμαρτυρίες του λαού, η ρίψη δακρυγόνων, καπνογόνων, χημικών, οι χειροβομβίδες κρότου λάμψης.

Κανένας αστυνομικός να μη σηκώσει το γκλομπ και να μην ρίξει χημικά ενάντια στο λαό που αγωνίζεται για το δίκιο του.

Ορέστης Παπαγιάννης

Δείτε ακόμα...