Ιράκ: Αποχώρηση 2.200 Αμερικανών στρατιωτών

Αμερικανοί Στρατιώτες
Φώτο Αρχείου / Μεταφορά Στρατιωτών των ΗΠΑ / Πηγή: PEXELS

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση περίπου 2.200 Αμερικανών στρατιωτών από τους 5.200 στο Ιράκ, στο πλαίσιο της αναδιάταξης των στρατιωτικών δυνάμεων των ΗΠΑ, στην Μέση Ανατολή.

Ο στρατηγός Κένεθ Μακένζι, επικεφαλής της αμερικανικής στρατιωτικής διοίκησης στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε την απόφαση χτες, επικαλούμενος «τις μεγάλες προόδους που έχουν επιτευχθεί από τις ιρακινές δυνάμεις και σε διαβούλευση και σε συντονισμό με την ιρακινή κυβέρνηση και τους εταίρους μας του συνασπισμού κατά του “Ισλαμικού Κράτους”».

Ανέφερε ότι οι ΗΠΑ θα μειώσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στο Ιράκ από περίπου 5.200 σε 3.000 στρατιωτικούς «στη διάρκεια του Σεπτεμβρίου», και πως ο αμερικανικός στρατός όμως, «θα συνεχίσει να βοηθά και να συμβουλεύει» τον ιρακινό. Επιβεβαίωσε παράλληλα, τη συνέχιση της αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και δράσης στη Συρία με πρόσχημα «τον αγώνα εναντίον των τελευταίων στοιχείων της οργάνωσης “Ισλαμικό Κράτος”, που εξακολουθούν να είναι ενεργά στη χώρα».

Είναι αξιοπρόσεκτο οτι οι ΗΠΑ επιχειρούν ενός μέρους αναδιάταξης στρατιωτικών δυνάμεων, από την Ανατολική Ευρώπη μέχρι και την Βόρεια Αφρική, επιδιώκοντας ενίσχυση της παρουσίας τους σε θέσεις κλειδιά όπως ενάντια σε Ρωσία, Ανατολική Μεσόγειο, Β.Αφρική, με τη δημιουργία ενός ‘κλοιού’ αποκλεισμού άλλων δυνάμεων, όπως Ρωσίας, Κίνας, Ιράν.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...