Ιράκ: Aποχωρούν από τους δρόμους της Βαγδάτης οι υποστηρικτές του σιίτη ηγέτη Μοκτάνα αλ Σαντρ

Ο σιίτης ηγέτης Μοκτάνα αλ Σαντρ

Οι αρχές ήραν την απαγόρευση κυκλοφορίας στη Βαγδάτη λίγο αφότου ο ισχυρός σιίτης ιερωμένος Μοκτάντα αλ Σαντρ διέταξε τους υποστηρικτές του να αποσυρθούν από τα σημεία διαμαρτυρίας έπειτα επεισόδια που είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών ανθρώπων.

Οι υποστηρικτές του Σαντρ άρχισαν να αποχωρούν μαζικά έπειτα από μια οργισμένη ομιλία του αλ Σαντρ, ο οποίος τους έδωσε διορία «60 λεπτών» για να αποχωρήσουν από την Πράσινη Ζώνη, απειλώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τους αποκηρύξει.

«Αυτό που συμβαίνει στο Ιράκ με λυπεί», πρόσθεσε. «Ήλπιζα πως θα ήταν ειρηνικές διαδηλώσεις.» «Ζητώ συγγνώμη από τον ιρακινό λαό», είπε ο αλ Σαντρ.

Πλήθη υποστηρικτών του αλ Σαντρ είχαν συγκεντρωθεί από χθες βράδυ έξω από την Πράσινη Ζώνη, όπου βρίσκονται κυβερνητικά κτίρια, και όλο το βράδυ υπήρχαν αναφορές για συγκρούσεις και πυροβολισμούς.

Οι συγκρούσεις είχαν ξεκινήσει νωρίτερα στη διάρκεια της ημέρας όταν οι δυνάμεις ασφαλείας έκαναν χρήση δακρυγόνων και πυρών για να απομακρύνουν τους υποστηρικτές του αλ Σαντρ από το κυβερνητικό μέγαρο, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρωθυπουργού, ώρες αφότου εισέβαλαν σε αυτό. Στη συνέχεια συγκεντρώθηκαν έξω από την Πράσινη Ζώνη.

Τουλάχιστον 25 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περίπου 450 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, πηγές ασφαλείας και ιατρικές πηγές.

Ο πρωθυπουργός Μουστάφα αλ-Καντχίμι καλωσόρισε την ομιλία λέγοντας πως «η έκκληση του αλ-Σαντρ να σταματήσει η βία είναι η επιτομή του πατριωτισμού και του σεβασμού στην ιερότητα του ιρακινού αίματος».

Τα Ηνωμένα Έθνη καλωσόρισαν επίσης την έκκληση του ιερωμένου και έκαναν έκκληση για αυτοσυγκράτηση και ηρεμία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...