Ιράκ: Απόσυρση νατοϊκών στρατιωτικών δυνάμεων από τα εδάφη του

Γάλλοι Ιράκ
Γάλλοι στρατιώτες στο Ιράκ

Μ. Βρετανία

Η Βρετανία αποσύρει κάποιες από τις δυνάμεις της από το Ιράκ, ως αποτέλεσμα της πανδημίας του Covid-19. Η ασθένεια ανάγκασε τον βρετανικό στρατό να επανεξετάσει τις προτεραιότητές του.

Τετρακόσιοι στρατιωτικοί περίπου από τα βρετανικά στρατεύματα στο Ιράκ στέλνονται πίσω στη Βρετανία. Σκοπός να “στηρίξουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα που αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις του ιού”, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου. Κάποιο “βασικό στρατιωτικό προσωπικό” θα μείνει πίσω, πρόσθεσε.

Τα Βρετανικά στρατεύματα εγκαταστάθηκαν στο Ιράκ το 2014. Υποτίθεται, για να εκπαιδεύσουν κουρδικές δυνάμεις που μάχονταν εναντίον των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS, πρώην ISIS). Ωστόσο, ο υπουργός Άμυνας, Μπεν Γουάλας, δήλωσε ότι ο ιός είχε επιβραδύνει το “ρυθμό της εκπαίδευσης”. Αυτό οδήγησε στην απόφαση για παύση της αποστολής τελευταίες 60 ημέρες. 

Πριν από την «εκπαίδευση» των Κούρδων, οι Βρετανοί στρατιώτες πολέμησαν μαζί με τις δυνάμεις των ΗΠΑ και του συνασπισμού στο Ιράκ μεταξύ 2003 και 2011. Ο πόλεμος εκείνος «κόστισε» 180 βρετανικές ζωές. Ο Βρετανικός λαός δε συγχώρησε τους Εργατικούς (Τόνι Μπλερ) για τη Βρετανική ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Ιράκ. 

Βρετανοί στρατιώτες στο Ιράκ

Γαλλία

Το Παρίσι θα απομακρύνει όλα τα στρατεύματά του που βρίσκονται επί του παρόντος στο Ιράκ. Την ανησυχία του για την εξάπλωση του Covid-19, εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο γαλλικός στρατός.“Η Γαλλία έχει πάρει την απόφαση να επαναπατρίσει, έως ότου ειδοποιήσει, το προσωπικό της για τη επιχείρηση «Chammal» στο Ιράκ”, δήλωσε το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων την Τετάρτη.

Πρόσθεσε ότι περίπου 100 στρατιώτες θα μείνουν στο Ιράκ. Ακόμα, ότι οι αεροπορικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους (IS, πρώην ISIS) θα συνεχιστούν.
Ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ιράκ, Adil Abdul-Mahdi, δήλωσε στην εφημερίδα Al-Sabah την Τετάρτη, ότι τα γαλλικά στρατεύματα έχουν ήδη εγκαταλείψει το Ιράκ.

Θυμίζουμε ότι από το 2014, η επιχείρηση Chammal της Γαλλίας έλαβε χώρα τόσο στο Ιράκ όσο και στη Συρία. Αποσκοπούσε, όπως λέει η γαλλική κυβέρνηση, να εμποδίσει την επέκταση του αυτοαποκαλούμενου «χαλιφάτου». Βασικά έδινε αεροπορική κάλυψη στα στρατεύματα του ΝΑΤΟ, που υποτίθεται ότι εκπαίδευαν τον ιρακινό στρατό. Συνολικά είχε περιορισμένο αριθμό στρατιωτικών δυνάμεων στο Ιράκ.

Ενώ το Ιράκ επιβεβαίωσε περίπου 346 περιπτώσεις Covid-19, η Γαλλία έφθασε πάνω από 25.000. Ενώ οι θάνατοι έχουν ξεπεράσει τους 1.300, γεγονός που το καθιστά ένα από τα ευρωπαϊκά κράτη που βρίσκονται στη χειρότερη θέση.

Ο ιός έχει μολύνει περισσότερους από 460.000 ανθρώπους παγκοσμίως από τότε που ξεκίνησε η εκδήλωση στα τέλη του περασμένου έτους,. Σκοτώνοντας 20.857. Τα στοιχεία αυτά σύμφωνα με τον ιχνηλάτη Johns Hopkins.

Η απόσυρση έρχεται, καθώς η Γαλλία αναπτύσσει στρατεύματα εντός των δικών της συνόρων, για να πολεμήσει έναν πόλεμο διαφορετικού τύπου, εναντίον του ιού. Οι Γάλλοι στρατιώτες θα αξιοποιηθούν στο πλαίσιο μιας εθνικής προσπάθειας για την παύση της διάδοσης της μόλυνσης. Θα είναι «εξ ολοκλήρου αφιερωμένοι στη βοήθεια και υποστήριξη του πληθυσμού», δήλωσε ο Macron.

Τσεχία

Η Τσεχία ανακοίνωσε ότι και αυτή αποσύρει τα στρατεύματά της από το Ιράκ. Η ανακοίνωση έγινε την προηγούμενη Τετάρτη. Ο λόγος; Ο ίδιος, που επικαλούνται και οι υπόλοιποι “πρόθυμοι” ιμπεριαλιστές που αποσύρονται τώρα από το Ιράκ. Για να βοηθήσουν στην προσπάθεια της χώρας τους ενάντια στην πανδημία.

Όπως ανακοινώθηκε, επαναπατρίζονται περίπου 30 στρατιώτες. Θυμίζουμε ότι και οι Τσέχοι βρίσκονταν εκεί, υπό τη σκέπη του συνασπισμού του ΝΑΤΟ, για την “εκπαίδευση” του ιρακινού στρατού. 

Να σημειωθεί πως το τσέχικο εκστρατευτικό σώμα βρισκόταν στο Βόρειο Ιράκ από το 2006 και εκτελούσε κυρίως χρέη στρατονομίας. Αυτά βέβαια στο πλαίσιο καταμερισμού των νατοϊκών δυνάμεων κατοχής.

Τσέχοι στρατιώτες σε παράταξη στην επιχείρηση Desert Shield στο Ιράκ

[Με πληροφορίες από RT]

Δείτε ακόμα...