Ιράκ: Επεισόδια σε διαδήλωση στη Βαγδάτη με νεκρούς και δεκάδες τραυματίες

Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Ιράκ
(Φωτό Αρχείου) Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα του Ιράκ

Δύο διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν στη Βαγδάτη χθες Τρίτη όταν ξέσπασαν επεισόδια σε διαδήλωση για να τιμηθεί η μνήμη ακτιβιστών που απαιτούσαν αστικό εκδημοκρατισμό του Ιράκ και δολοφονήθηκαν πρόσφατα, σύμφωνα με την αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Είκοσι οκτώ διαδηλωτές τραυματίστηκαν, κυρίως από δοχεία των δακρυγόνων που χρησιμοποίησαν οι δυνάμεις της αστυνομίας για να διαλύσουν τη διαδήλωση, που προσέλκυσε χιλιάδες ανθρώπους, στην ιρακινή πρωτεύουσα, κατά τις πηγές αυτές. Εξάλλου, 57 αστυνομικοί υπέστησαν τραυματισμούς σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας.

Οι διαδηλωτές που πήγαν στις πλατείες ήταν από τη Βαγδάτη, αλλά και από την Καρμπάλα, τη Νατζάφ και τη Νασιρίγια, όπου διαπράχθηκαν οι επιθέσεις των δολοφόνων.

Την 9η Μαΐου στην Καρμπάλα, εκτελεστές δολοφόνησαν τον Ιχάμπ αλ Ουάζνι, συντονιστή αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στην ιερή για τους σιίτες πόλη.

Αφότου ξέσπασαν μαζικές διαδηλώσεις στο Ιράκ τον Οκτώβριο του 2019, πάνω από 70 ακτιβιστές έχουν εκτελεστεί ή έγινε απόπειρα δολοφονίας, άλλοι απήχθησαν, αν και οι περισσότεροι αφέθηκαν ελεύθεροι. Καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τις επιθέσεις, αλλά οι διάφοροι ακτιβιστές είναι πεισμένοι ότι οι εκτελεστές είναι γνωστοί στις υπηρεσίες ασφαλείας και δεν συλλαμβάνονται επειδή συνδέονται κατά κάποιον τρόπο με το Ιράν, που έχει αποκτήσει τα τελευταία χρόνια επιρροή στο Ιράκ.

Μετά την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν το 2003, με την εισβολή των ΗΠΑ, νέα κόμματα, αυτά εναντίον των οποίων καταφέρθηκαν χθες οι διαδηλωτές, ανέλαβαν τον έλεγχο της πολιτικής και οικονομικής ζωής.

Πρόκειται για μια ενδοαστική διαπάλη όπου λαϊκά τμήματα κινητοποιούνται στο πλαίσιο αυτής της διαμάχης, ποιά τμήματα της αστικής τάξης στην εξουσία, ποιοι ιμπεριαλιστές σύμμαχοι, σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή πλούσια σε ενεργειακό πλούτο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...