Ιράκ: Ο Πάπας συνάντησε τον πατέρα του μικρού Αϊλάν, συμβόλου της προσφυγικής κρίσης

Ο Πάπας Φραγκίσκος συνάντησε στο Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν τον πατέρα του Αϊλάν Κούρντι του μικρού αγοριού από τη Συρία που πνίγηκε στο Αιγαίο Πέλαγος, και έγινε τραγικό σύμβολο της προσφυγικής κρίσης το 2015. Οι φωτογραφίες του άψυχου σώματος του τρίχρονου αγοριού που ξεβράστηκε σε μια ακτή της Τουρκίας είχαν προκαλέσει σοκ για τους πρόσφυγες του πολέμου στη Συρία.

Ο Άλαν Κούρντι πνίγηκε μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Γκαλίπ, και τη μητέρα του, Ρεχάνα, όταν το φουσκωτό σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στη μέση του Αιγαίου. Η οικογένεια που καταγόταν από το Κομπάνι, στη βόρεια Συρία, ήθελε να πάει στον Καναδά.

Ο Πάπας Φραγκίσκος ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Ιράκ, την πρώτη ενός προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στην ιστορία της χώρας, τελώντας λειτουργία το απόγευμα της Κυριακής σε στάδιο του Αρμπίλ καλώντας τους χριστιανούς που παραμένουν στη χώρα να «ανοικοδομήσουν» και να «μην αποθαρρύνονται».

Ο Πάπας προσευχήθηκε για τα «θύματα του πολέμου» στα ερείπια της Μοσούλης, πρώην αυτοανακηρυγμένης «πρωτεύουσας» της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Από την Παρασκευή, ταξίδεψε στη Βαγδάτη, τη Μοσούλη και τη Καρακός στον βασανισμένο από τους τζιχαντιστές βορρά, και υποστήριξε το αγώνα μιας από τις παλαιότερες χριστιανικές κοινότητες, αλλά και μια από τις πιο διάσπαρτες σε όλο τον κόσμο ενώπιον του μεγάλου Αγιατολάχ Αλί Σιστάνι, θρησκευτική αναφορά των περισσότερων σιιτών μουσουλμάνων.

Σε μια από τις ομιλίες του, ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε έκκληση για «ειρήνη» στη Μέση Ανατολή και «κυρίως στη μαρτυρική Συρία», σε έναν πόλεμο 10 χρόνων, με περισσότερους από 387.000 νεκρούς.

Το πρωί της Δευτέρας ο Πάπας θα αναχωρήσει για τη Ρώμη.

Πηγή: cnn.gr

Δείτε ακόμα...