Ιράκ: Πολλοί νεκροί και τραυματίες από τις ταραχές στην Πράσινη Ζώνη στη Βαγδάτη

Τουλάχιστον 12 άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες άλλοι τραυματίστηκαν σήμερα στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης, όπου ξέσπασαν νέες ταραχές ανάμεσα σε υποστηρικτές του σιίτη κληρικού Μοκτάντα αλ Σαντρ και οπαδούς του λεγόμενου «Πλαισίου Συνεργασίας», αντίπαλης πολιτικής δύναμης όπου κυριαρχούν φιλο-ιρανικές δυνάμεις. Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του Σαντρ για «οριστική αποχώρηση», με φόντο την πολύμηνη αντιπαράθεση και την αδυνομία συγκρότησης κυβέρνησης, μετά τις εκλογές του περσινού Οκτώβρη, όπου η παράταξη Σαντρ εξασφάλισε πλειοψηφία, αλλά όχι απόλυτη.

Περίπου 270 διαδηλωτές τραυματίστηκαν –ορισμένοι από σφαίρες, άλλοι επειδή εισέπνευσαν δακρυγόνα– στο χάος που προκλήθηκε. Ο στρατός απαγόρευσε την κυκλοφορία. Μετά από εισβολή διαδηλωτών στο «Μέγαρο της Δημοκρατίας» (έδρα της κυβέρνησης), ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Μουστάφα αλ Καζίμι ανέστειλε «μέχρι νεωτέρας» και συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση των αρμοδίων υπηρεσιών για την ασφάλεια στην έδρα της Στρατιωτικής Διοίκησης.

Η αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ κάλεσε τους διαδηλωτές να αποχωρήσουν, ζητώντας από όλους «τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, χαρακτήρισε τις εξελίξεις «ανησυχητικές», καλώντας σε «ηρεμία» και «διάλογο». Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει ανάγκη για εκκένωση της αμερικανικής πρεσβείας και απομάκρυνση του προσωπικού της.

Η πλευρά Σαντρ ζητούσε εδώ και καιρό προκήρυξη νέων εκλογών, με φόντο την όξυνση σφοδρών παζαριών στην περιοχή, μεταξύ άλλων και για ενδεχόμενη αναβίωση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ολα αυτά ενώ στο βόρειο Ιράκ, η Τουρκία συνεχίζει τις «αντι – τρομοκρατικές» της επιχειρήσεις, με στόχο κουρδικές αυτονομιστικές δυνάμεις. Οπως ανακοίνωσε το τουρκικό υπουργείο Αμυνας, «εξουδετερώθηκαν» επτά άνδρες του ΡΚΚ, προσθέτοντας ότι «οι επιχειρήσεις μας θα συνεχιστούν μέχρι να εξουδετερωθεί και ο τελευταίος τρομοκράτης».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...