Ιράκ – Συρία: Νέες επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος

Ιράκ - Σημαία

Νέες επιθέσεις καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο Ιράκ αλλά και στη Συρία από το Ισλαμικό Κράτος.

Οι επιθέσεις αυτές περιλαμβάνουν ένοπλες εφορμήσεις, οχήματα παγιδευμένα με εκρηκτικά και επιθέσεις αυτοκτονίας.

Στις 28 Απριλίου πραγματοποιήθηκε επίθεση αυτοκτονίας μπροστά από την έδρα της μυστικής υπηρεσίας στο Κιρκούκ του βορείου Ιράκ. Την Πρωτομαγιά οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους επιτέθηκαν συντονισμένα ενάντια στις Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης PMU έξω από τη Βαγδάτη. Με αυτές τις ενέργειες έχουν κάνει ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους, καθώς το τελευταίο διάστημα είχαν περιοριστεί σε νυχτερινές κυρίως επιθέσεις σε απομονωμένες περιοχές.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι τζιχαντιστές έχουν ανακτήσει μεγάλο μέρος των δυνάμεών τους, ενώ παράλληλα στις ανακοινώσεις τους κάνουν λόγο για συμπλοκές διαρκείας με τις ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας.

Σε έκθεση του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας αναφέρονται οι όλο και περισσότερες επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους προς την Συρία και το Ιράκ. Ενώ υπογραμμίζεται ότι έχει αποκαταστήσει το παλαιότερο δίκτυο που διέθετε στη Συρία. Επιπλέον, απεσταλμένος των ΗΠΑ κάνει λόγο για 14.000 με 18.000 μαχητές, στα τέλη Ιανουαρίου.

Το Ισλαμικό Κράτος φαίνεται να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πανδημία, καθώς και τις διενέξεις στην Μέση Ανατολή. Από το Μάρτιο προτρέπει τους οπαδούς του σε περισσότερες επιθέσεις διεθνώς, την ώρα που όλα τα κράτη έχουν στραφεί στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Έτσι, δραστηριότητες όπως των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων έχουν ανασταλεί, όπως και η στρατιωτική εκπαίδευση στο Ιράκ.

Η ένταση μεταξύ Τουρκίας και Κούρδων καθώς και ΗΠΑ-Ιράν σε συνδυασμό με το θάνατο του Ιρανού αξιωματούχου Σουλεϊμανί, έχουν ωφελήσει το Ισλαμικό Κράτος δημιουργώντας ένα ιδιαίτερα τεταμένο κλίμα στην περιοχή.

Με πληροφορίες από DW

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...