Ιράκ: Το 41% των ψηφοφόρων συμμετείχε στις εκλογές – Πρώτο το κόμμα του σιίτη Μοκτάντα αλ Σαντρ

Το κόμμα του σιίτη ιερωμένου Μοκτάντα αλ Σαντρ αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις βουλευτικές εκλογές στο Ιράκ, κερδίζοντας περισσότερες από 70 από τις 329 έδρες της Βουλής. Ενισχυμένο σε κάποιες επαρχίες του Ιράκ φέρεται και το εκλογικό μπλοκ “Κράτος Δικαίου” του πρώην πρωθυπουργου Νούρι αλ Μάλικι. Στη βουλή αναμένεται πως θα εκπροσωπηθεί το νέο κόμμα Imtidad που έφτιαξαν ηγετικά στελέχη του κινήματος διαδηλωτών που γεννήθηκε το 2019. Αντίθετα στους “ζημιωμένους” φαίνεται πως συμπαρατάσσεται ο φιλοϊρανικός συνασπισμός Φατάχ.

Σε πολύ χαμηλά ποσοστά κινήθηκε την Κυριακή η συμμετοχή του ιρακινού εκλογικού σώματος στις βουλευτικές εκλογές καθώς κυμάνθηκε στο 41% ποσοστό που θεωρείται το χαμηλότερο των τελευταίων δεκαετιών.Το ποσοστό συμμετοχής είναι τρεις ποσοστιαίες μονάδες κάτω από τις εκλογές του 2018, που θεωρούνταν ως πρότινος “ιστορικό χαμηλό” όλων των εποχών.

Σήμερα οι ιρακινές αρχές ανακοίνωσαν πως πέτυχαν τη σύλληψη του Σάμι Τζσίμ υπαρχηγού των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους στη χώρα.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...