Ιρακινό Κουρδιστάν: Μπαράζ επιθέσεων με πυραύλους κατά αμερικανικής βάσης

Ιράκ - Σημαία

Ένα μπαράζ με πυραύλους που στοχεύουν μια αμερικανική αεροπορική βάση στο Ιρακινό Κουρδιστάν σκότωσε έναν ξένο άμαχο εργολάβο και τραυμάτισε εννέα άλλους, συμπεριλαμβανομένων Αμερικανών, στη χειρότερη επίθεση ενός έτους στον στρατιωτικό συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ.

Οι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν αργά τη Δευτέρα από μια περιοχή νότια της κύριας πόλης Ερμπίλ κοντά στα σύνορα με την επαρχία Κιρκούκ και έπεσαν επίσης σε ορισμένες κατοικημένες περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Την ευθύνη της επίθεσης διεκδικεί μια ελάχιστα γνωστή σιιτική ομάδα που αποκαλείται Awliyaa al-Dam ή Guardians of Blood.

Περίπου 12 τέτοιες ομάδες έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο χρόνο και ισχυρίζονται ότι έχουν κάνει επιθέσεις με πυραύλους, αλλά αξιωματούχοι ασφαλείας των ΗΠΑ και του Ιράκ ισχυρίζονται από την πλευρά τους ότι είναι «μπροστινές ομάδες» φιλοϊρανικών οργανώσεων, όπως η Kataib Hezbollah και ο Asaib Ahl al-Haq.

«Η αμερικανική κατοχή δεν θα είναι ασφαλής από τις απεργίες μας σε οποιαδήποτε ίντσα της πατρίδας, ακόμη και στο Κουρδιστάν, όπου υποσχόμαστε ότι θα πραγματοποιήσουμε άλλες ποιοτικές επιχειρήσεις», δήλωσε η Awliyaa al-Dam, σύμφωνα με το Intelligence Group, μια ΜΚΟ που παρακολουθεί τη διαδικτυακή δραστηριότητα των ένοπλων οργανώσεων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αντέδρασαν έντονα για την επίθεση αυτή έξω από το διεθνές αεροδρόμιο στο Ερμπίλ, πρωτεύουσα της ημι-αυτόνομης κουρδικής περιοχής του Ιράκ.

«Είμαστε εξοργισμένοι από την επίθεση πυραύλων χθες το βράδυ στην περιοχή του Κουρδιστάν του Ιράκ», δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. «Όπως πάντα, ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών και η διοίκηση διατηρούν το δικαίωμα να απαντήσουν και τον χρόνο με τον τρόπο που επιλέγουμε» πρόσθεσε η Ψάκι.

Ο Ιρακινός Πρόεδρος Μπαράμ Σάλεχ έγραψε στο Twitter ότι η επίθεση σηματοδοτεί «επικίνδυνη κλιμάκωση και εγκληματική τρομοκρατική πράξη». Ο Μασρούρ Μπαρζανί, πρωθυπουργός του ιρακινού Κουρδιστάν, καταδίκασε την επίθεση «με τους πιο δυνατούς όρους».

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...