Ιράν: Ένταση της αιματηρής καταστολής των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων

Δυνάμεις καταστολής της Αστυνομίας της Τεχεράνης στο Ιράν εφορμούν εναντίων των διαδηλωτών
Φώτο Αρχείου / Δυνάμεις καταστολής της Αστυνομίας της Τεχεράνης στο Ιράν εφορμούν εναντίων των διαδηλωτών

Νέα ένταση της αιματηρής καταστολής των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων στο Ιράν προαναγγέλλουν οι δηλώσεις του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος προέτρεψε την πολιτοφυλακή Basij να αναλάβει ενεργότερη δράση κατά των «ταραχοποιών». «Η αντιμετώπιση των ταραχοποιών είναι ένα από τα πιο σημαντικά καθήκοντα των Basij», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Συνδέοντας τις εξελίξεις εντός του Ιράν με τις αντιθέσεις και τα παζάρια με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, ο Χαμενεΐ σημείωσε ότι «το πρόβλημα δεν είναι οι τέσσερις ταραξίες στον δρόμο (…) Το πεδίο της μάχης είναι πολύ ευρύτερο. Ο κυριότερος εχθρός είναι η παγκόσμια αλαζονεία».

Απαντώντας προφανώς σε τμήματα εντός του Ιράν που τάσσονται υπέρ μιας προσέγγισης με τις ΗΠΑ, ο Ιρανός ηγέτης ανέφερε: «Ορισμένοι μας λένε, στις εφημερίδες ή στο ίντερνετ, ότι για να βάλουμε τέλος στις ταραχές αρκεί (…) να επιλύσουμε το πρόβλημά μας με την Αμερική (…) Οχι. Η διαπραγμάτευση δεν θα επιλύσει τίποτα. Το πρόβλημά μας με την Αμερική δεν θα λυθεί αν δεχτούμε να μας κρατά ομήρους αυτή η χώρα».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, καθώς η Τεχεράνη επαναλαμβάνει τις κατηγορίες κατά της Δύσης για ενορχήστρωση των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων, ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Ν. Καναάνι δήλωσε ότι «έχουμε συγκεκριμένες πληροφορίες που αποδεικνύουν ότι οι ΗΠΑ, οι δυτικές χώρες και ορισμένοι από τους συμμάχους των Αμερικανών είχαν κάποιο ρόλο στις διαδηλώσεις».

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Εφημερίδα «Ριζοσπάστης»)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...