Ιράν: Η Τεχεράνη ανακοίνωσε την παραγωγή εμπλουτισμένου ουρανίου

ΙΡΑΝ - Πυρηνικά

Την διαδικασία για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% στον υπόγειο πυρηνικό σταθμό του Φορντόβ, ξεκίνησε το Ιράν, παρά τους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για τον έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Τον Μάιο 2019, έναν χρόνο μετά την μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ από την διεθνή συμφωνία που συνοδεύθηκε από την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, η Τεχεράνη άρχισε να μην εφαρμόζει βασικές της δεσμεύσεις, ανάμεσά τους και ο περιορισμός του βαθμού εμπλουτισμού του ουρανίου.

«Η διαδικασία για την παραγωγή ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% ξεκίνησε στο υπόγειο σύμπλεγμα εμπλουτισμού Σαχίντ Αλιμοχαμάντι» (Φορντόβ), που βρίσκεται σε απόσταση 180 χιλιομέτρων νοτίως της Τεχεράνης, δήλωσε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Αλί Ραμπιί διευκρινίζοντας ότι ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί έδωσε εντολή «τις τελευταίες ημέρες» και «η διαδικασία διοχέτευσης αερίου ξεκίνησε εδώ και λίγες ώρες».

Σε επιστολή με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου, το Ιράν γνωστοποιούσε στον Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) την πρόθεσή του να παραγάγει ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 20%, σε επίπεδο εμπλουτισμού που ίσχυε πριν από την υπογραφή της συμφωνίας της Βιέννης.

Σύμφωνα με έκθεση της IAEA που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο, η Τεχεράνη εμπλούτιζε το ουράνιο σε βαθμό υψηλότερο από τα προβλεπόμενα από την συμφωνία του 2015 (3,67%), αλλά δεν ξεπερνούσε το όριο του 4,5% και εξακολουθούσε να δέχεται τις πολύ αυστηρές επιθεωρήσεις του διεθνούς οργανισμού.

Όμως, η κατάσταση άλλαξε μετά την δολοφονία στο τέλος του Νοεμβρίου του ιρανού πυρηνικού φυσικού Μόχσεν Φαχριζαντέχ, την ευθύνη για την οποία η Τεχεράνη επέρριψε στο Ισραήλ. Το ιρανικό κοινοβούλιο υιοθέτησε νόμο που προβλέπει την παραγωγή και αποθήκευση «τουλάχιστον 120 χιλιογράμμων ετησίως εμπλουτισμένου κατά 20% ουρανίου» και τον τερματισμό των επιθεωρήσεων της IAEA, οι οποίες έχουν ως στόχο να διασφαλισθεί ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Η κυβέρνηση του προέδρου Ροχανί ήταν αντίθετη με αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία καταγγέλθηκε από τις άλλες πλευρές της συμφωνίας του 2015, που κάλεσαν τον Δεκέμβριο την Τεχεράνη «να μην υπονομεύσει το μέλλον». Η συμφωνία της Βιέννης υπογράφηκε έπειτα από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ιράν και τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας (ΗΠΑ, Ρωσία, Γαλλία, Βρετανία, Κίνα), καθώς και από την Γερμανία.

Το Ιράν επιμένει να αρνείται ότι επιδιώκει την κατασκευή πυρηνικών όπλων. Το Συμβούλιο των Φρουρών του Συντάγματος, που διαιτητεύει στις διαφορές ανάμεσα στην ιρανική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο, ενέκρινε τον νόμο τον Δεκέμβριο και πολλοί ιρανοί αξιωματούχοι, ανάμεσά τους και ο υπουργός Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ, δήλωσαν ότι θα δεχθούν την απόφαση.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης διευκρίνισε ότι η θέση της κυβέρνησης παραμένει η ίδια απέναντι στον νόμο, «αλλά θεωρεί εαυτήν υποχρεωμένη να την υλοποιήσει».

Η ανακοίνωση της Τεχεράνης για την εκκίνηση της διαδικασίας εμπλουτισμού του ουρανίου κατά 20% γίνεται λίγες ημέρες πριν από την έξοδο από τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος υιοθέτησε την στρατηγική της μέγιστης πίεσης κατά του Ιράν.

Προειδοποιεί η ΕΕ

«Με σοβαρές συνέπειες στον τομέα της μη διάδοσης» των πυρηνικών όπλων, προειδοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση την Τεχεράνη. Ωστόσο, οι Βρυξέλλες περιμένουν την ενημέρωση του διευθυντή της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εντός της ημέρας, πριν αποφασίσουν οποιαδήποτε ενέργεια, εξήγησε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.

Ο εκπρόσωπος Πέτερ Στάνο υπογράμμισε «την σημασία αποφυγής κάθε μέτρου που θα μπορούσε να απειλήσει την διαφύλαξη της πυρηνικής συμφωνίας». «Η συμφωνία αυτή θα διαφυλαχθεί όσο όλοι οι συμμετέχοντες σέβονται τις υποχρεώσεις τους», πρόσθεσε.

Η IAEA δεν έχει μέχρι στιγμής επιβεβαιώσει την υλοποίηση των ανακοινώσεων της Τεχεράνης για τον εμπλουτισμό του ουρανίου.

«Η αξιολόγησή μας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν βασίζεται στις ενέργειες στις οποίες προβαίνει το Ιράν και επιβεβαιώνονται από την IAEA», εξήγησε ο Πέτερ Στάνο. «Δεν θέλω να κάνω εικασίες. Πρέπει να περιμένουμε την ενημέρωση της IAEA και μετά θα λάβουμε αποφάσεις για τις επόμενες ενέργειες». Οι επιθεωρητές της IAEA έχουν εποπτεύσει τις δραστηριότητες του σταθμού του Φορντόβ. Εντός της ημέρας ο γενικός διευθυντής του οργανισμού του ΟΗΕ Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι θα ενημερώσει τα κράτη μέλη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας με βάση τα στοιχεία αυτών των επιθεωρήσεων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...