Ιράν – ΗΠΑ : “Συζητήσεις” για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και ένταση στα Στενά του Ορμούζ

Εικόνα από την πυραυλική βάση του Ιράν
Εικόνα από την πυραυλική βάση του Ιράν / Πηγή: Eurokinissi

Ο Ιρανός Πρόεδρος, Χ. Ροχανί, έκανε μια σχετικά θετική αποτίμηση για την έως τώρα πορεία των έμμεσων Ιρανο-αμερικανικών διαπραγματεύσεων στη Βιέννη για τη διατήρηση της συμφωνίας του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, εκτιμώντας πως βρισκόμαστε μπροστά στο άνοιγμα «ενός καινούριου κεφαλαίου».

Στη διάρκεια ομιλίας στο υπουργικό συμβούλιο, εκτίμησε ότι εάν οι ΗΠΑ δείξουν «σοβαρότητα και ειλικρίνεια» θα μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε «σε λίγο χρόνο, αν χρειάζεται, με τους 5+1» (Βρετανία, Γαλλία, ΗΠΑ, Κίνα, Ρωσία και Γερμανία).

Οι δηλώσεις Ροχανί γίνονται σε μια στιγμή όπου αυτήν τη βδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει στη Βιέννη – με τον ίδιο «έμμεσο» τρόπο – ο πέμπτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ Αμερικανών και Ιρανών με τη μεσολάβηση της ΕΕ και την παρουσία διπλωματών από τη Ρωσία και την Κίνα που είχαν συνυπογράψει τη διεθνή συμφωνία του 2015.

Ευρωπαίος διπλωμάτης που ρωτήθηκε σχετικά για την διάρκεια των διαπραγματεύσεων από το Γαλλικό Πρακτορείο δήλωσε χαρακτηριστικά πως μπορεί να κρατήσουν «15 ημέρες, ή ένα μήνα… δεν ξέρουμε».

Ένταση στα Στενά του Ορμούζ

Ένα πλοίο της αμερικανικής ακτοφυλακής έριξε περίπου 30 προειδοποιητικά πυρά μετά την προσέγγιση 13 σκαφών των ναυτικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) στο πλοίο αυτό και σε άλλα σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στα Στενά του Ορμούζ, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε ότι τα προειδοποιητικά πυρά ρίχθηκαν όταν τα ιρανικά ταχύπλοα σκάφη έφτασαν σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από έξι αμερικανικά στρατιωτικά σκάφη που συνοδεύουν το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Georgia.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...