Ιράν και Συρία καταδικάζουν τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ στη Ντέιρ Εζόρ

Επίθεση σε οχηματοπομπή στη Συρία
Φώτο αρχείου

Το Ιράν χαρακτήρισε «τρομοκρατική επίθεση» τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσαν οι ΗΠΑ εναντίον φιλοϊρανικών ομάδων στη Συρία, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας καταδίκασε σήμερα τα αμερικανικά πλήγματα στο έδαφος της χώρας, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον είπε ψέματα για τους στόχους.

Τουλάχιστον 19 φιλοκυβερνητικοί μαχητές, στην πλειονότητά τους Σύροι, σκοτώθηκαν από τα αμερικανικά πλήγματα που εξαπολύθηκαν τη νύκτα της Πέμπτης προς Παρασκευή στην ανατολική Συρία, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό ΜΚΟ.

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών κατήγγειλε «την τρομοκρατική επίθεση που εξαπέλυσε ο αμερικανικός στρατός εναντίον μη στρατιωτικών στόχων στην πόλη Ντέιρ Εζόρ». «Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να είναι παρανόμως παρούσες στρατιωτικά, να καταλαμβάνουν διάφορες περιοχές της Συρίας και να επιτίθενται σε διάφορους στόχους, γεγονός που αποτελεί παραβίαση των διεθνών κανόνων, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας», συνέχισε ο Νασέρ Κανανί εκπρόσωπος του υπουργείου.

«Οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι είναι παρούσες στη Συρία για να πολεμήσουν κατά του Ισλαμικού Κράτους (…) κάτι που είναι απλώς μια δικαιολογία για να συνεχίσουν την κατοχή και τη λεηλασία του πλούτου της Συρίας, όπως οι ενεργειακοί πόροι και τα σιτηρά», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου δήλωσε ότι «οι στρατιωτικοί σύμβουλοι της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν είναι παρόντες στη Συρία έπειτα από αίτημα της συριακής κυβέρνησης και με στόχο να βοηθήσουν τη χώρα να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία».

Το Ιράν «θα παραμείνει στο πλευρό της Συρίας για να τη βοηθήσει να αποκαταστήσει την ειρήνη, τη σταθερότητα και μια βιώσιμη ασφάλεια», τόνισε ο Κανανί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...