Ιράν: Καλεί τον Μπάιντεν να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ Κονσαρ
Φώτο Αρχείου / Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν, Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ Κονσαρ / Πηγή: Eurokinissi

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν προέτρεψε την Ουάσινγκτον να δράσει γρήγορα για να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία του 2015, επισημαίνοντας ότι η νομοθεσία που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο αναγκάζει την κυβέρνηση να σκληρύνει την θέση της στον τομέα των πυρηνικών εάν οι κυρώσεις των ΗΠΑ δεν χαλαρώσουν έως τις 21 Φεβρουαρίου.

Ο Mohammad Javad Zarif αναφέρθηκε επίσης στις εκλογές στο Ιράν τον Ιούνιο. Εάν εκλεγεί ένας σκληροπυρηνικός πρόεδρος, αυτό θα μπορούσε να θέσει περαιτέρω σε κίνδυνο τη συμφωνία.

“Ο χρόνος τελειώνει για τους Αμερικανούς, τόσο λόγω του νομοσχεδίου του κοινοβουλίου όσο και της εκλογικής ατμόσφαιρας που θα ακολουθήσει”, δήλωσε ο Ζαρίφ σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Hamshahri που δημοσιεύθηκε το Σάββατο.

Το κοινοβούλιο, στο οποίο κυριαρχούσαν οι σκληροπυρηνικοί, ψήφισε τη νομοθεσία τον Δεκέμβριο που έθεσε προθεσμία δύο μηνών για τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Η διοίκηση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν διερευνά τρόπους για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας που υπέγραψε το Ιράν με τις παγκόσμιες δυνάμεις, αλλά εγκαταλείφθηκε το 2018 από τον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος αποκατέστησε τις κυρώσεις.

Το Ιράν αντέδρασε παραβιάζοντας τους όρους της συμφωνίας σε μια βήμα προς βήμα απάντηση. Τον περασμένο μήνα, συνέχισε να εμπλουτίζει το ουράνιο στο 20% – επίπεδο που έφτανε πριν από τη συμφωνία.

Ο Μπάιντεν είπε ότι εάν η Τεχεράνη επιστρέψει στην αυστηρή συμμόρφωση με το σύμφωνο, η Ουάσινγκτον θα το ακολουθήσει και θα το χρησιμοποιήσει ως αφετηρία για μια ευρύτερη συμφωνία που θα μπορούσε να περιορίσει την ανάπτυξη πυραύλων του Ιράν και τις περιφερειακές δραστηριότητες.

Η Τεχεράνη δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον πρέπει να χαλαρώσει τις κυρώσεις προτού ξαναρχίσει την πυρηνική συμμόρφωση και απέκλεισε τις διαπραγματεύσεις για ευρύτερα θέματα ασφάλειας όπως το πυραυλικό πρόγραμμα του Ιράν.

Πηγή: reuters.com

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...