Ιράν – Ομάν: Συμφωνίες συνεργασίας διπλωματικής μεσολάβησης

Τη βελτίωση των σχέσεων του Ιράν με την Αίγυπτο καλωσόρισε σήμερα ο Ιρανός ανώτατος Σιίτης ιερωμένος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ συναντώντας στην Τεχεράνη τον Σουλτάνο του Ομάν, Χάιθαθ μπιν Τάρικ αλ Σαίντ που ξεκίνησε την Κυριακή διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Ιράν.

Την Κυριακή ο Σουλτάνος του Ομάν (που πριν μία βδομάδα είχε βρεθεί στην Αίγυπτο) συνάντησε τον Ιρανό Πρόεδρο Εμπραχίμ Ραϊσί και υπέγραψαν τέσσερις συμφωνίες στου τομείς της οικονομίας, των επενδύσεων και της ενέργειας. Συζητήθηκαν επίσης εκτενώς τρόποι πλήρους αποκατάστασης των διπλωματικών σχέσεων Αιγύπτου και Ιράν που είχαν διαταραχθεί τα τελευταία χρόνια και η ανταλλαγή πρεσβευτών το επόμενο διάστημα.

Η επίσκεψη του Σουλτάνου του Ομάν στο Ιράν έγινε ένα διήμερο μετά τη μεσολάβηση του Σουλτανάτου του Ομάν μεταξύ Ιράν και Βελγίου για την ανταλλαγή κρατουμένων (ενός Βέλγου εργαζόμενου σε οργάνωση αρωγής που είχε καταδικαστεί σε 40 χρόνια για κατασκοπεία και ενός Ιρανού διπλωμάτη που είχε καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλάκιση για αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στη Γαλλία).

Το ταξίδι του Χάιθαμ μπιν Τάρικ είναι το πρώτο στο Ιράν αφότου ανέλαβε το ύπατο αξίωμα της χώρας του το 2020.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...