Ιράν: Σκληρές διευθετήσεις με τη Σαουδική Αραβία

Ιράν σημαία

Ο Ιρανός πρέσβης στη Βαγδάτη, Ι. Μαστζέντιμ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μεσολάβηση του Ιράκ στην πραγματοποίηση άμεσων συνομιλιών Ιράν – Σαουδικής Αραβίας (των πρώτων από το 2016).

Σε δηλώσεις του στο ιρανικό πρακτορείο ΙΡΝΑ τόνισε ότι οι συνομιλίες δεν θα ήταν εφικτές δίχως τις επαφές που είχε προ καιρού ο Ιρακινός πρωθυπουργός σε Σαουδική Αραβία και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Εκτίμησε ότι «περιφερειακά και διεθνώς» έχει δημιουργηθεί μία «πιο θετική ατμόσφαιρα» για την επίλυση ορισμένων προβλημάτων ανάμεσα στο Ιράν και άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Πληροφορίες και της λιβανέζικης εφημερίδας «Αλ Ακμπαρ» (πρόσκειται στη Χεζμπολάχ) ανέφεραν πως οι συνομιλίες Ιράν – Σαουδικής Αραβίας θα συνεχιστούν την επόμενη βδομάδα στη Βαγδάτη.

Οι αντιθέσεις είναι μεγάλες, και οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Ριάντ – Τεχεράνης θα είναι δύσκολες. Σύμφωνα με προχτεσινή ανακοίνωση της Σαουδαραβικής κυβέρνησης, καλεί το Ιράν, στο πλαίσιο των έμμεσων συνομιλιών με τις ΗΠΑ για τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, να αναλάβει μέτρα για ένα πιο αυστηρό νομικό πλαίσιο με μεγαλύτερης διάρκειας χρονοδιάγραμμα που θα αποτρέπει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Ριζοσπάστης

ag

Δείτε ακόμα...