Ιράν: Σκοπεύει να παράγει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού έως και 20 τοις εκατό

ΙΡΑΝ - Πυρηνικά

Το Ιράν ενημέρωσε τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας για την πρόθεσή του να παράξει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού έως και 20 τοις εκατό.

«Το Ιράν ενημέρωσε τον Οργανισμό ότι, προκειμένου να συμμορφωθεί με μια νομική πράξη που ψηφίστηκε πρόσφατα από το κοινοβούλιο της χώρας, ο Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας του Ιράν σκοπεύει να παράγει ουράνιο χαμηλού εμπλουτισμού (LEU) έως και 20% στο εργοστάσιο εμπλουτισμού καυσίμων Fordow», δήλωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ).

Το Fordow είναι χτισμένο μέσα σε ένα βουνό, προφανώς για να μην κινδυνεύσει από εναέριους βομβαρδισμούς και η συμφωνία του 2015 δεν επιτρέπει τον εμπλουτισμό εκεί.

Αυτό το βήμα ήταν ένα από τα πολλά που αναφέρονται σε νόμο που ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο του Ιράν τον περασμένο μήνα ως απάντηση στη δολοφονία του κορυφαίου πυρηνικού επιστήμονα της χώρας για την οποία η χώρα κατηγορεί το Ισραήλ.

Το Ιράν έχει παραβεί το όριο της συμφωνίας όπου η καθαρότητα στην οποία μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο δεν μπορεί να ξεπερνά το 3,67%, αλλά έχει φτάσει μέχρι και 4,5% μέχρι στιγμής. Ωστόσο αυτό το ποσοστό είναι πολύ μικρότερο από το 20% που υπήρχε πριν από τη συμφωνία και το 90% ποσοστό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν έχει παραβεί πολλούς από τους βασικούς περιορισμούς της συμφωνίας για τις πυρηνικές του δραστηριότητες ως απάντηση στην αποχώρηση του τέως Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από τη συμφωνία του 2015 και την επανέναρξη των οικονομικών κυρώσεων.

Η Τεχεράνη δηλώνει ότι οι παραβιάσεις της μπορούν να αντιστραφούν γρήγορα, εάν οι κινήσεις της Ουάσιγκτον ακυρωθούν. Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, δήλωσε ότι θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στη συμφωνία εάν το Ιράν επαναλάβει την πλήρη συμμόρφωση με τους πυρηνικούς περιορισμούς του.

Πηγή: aljazeera.com

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...