Ιράν: Θα εκδιώξει πυρηνικούς επιθεωρητές του ΟΗΕ, εκτός εάν αρθούν κυρώσεις


Το Ιράν θα εκδιώξει επιθεωρητές πυρηνικού παρατηρητή των Ηνωμένων Εθνών, εκτός εάν αρθούν οι κυρώσεις μέχρι την προθεσμία της 21ης ​​Φεβρουαρίου που ορίστηκε από το κοινοβούλιο, δήλωσε το Σάββατο νομοθέτης.

Το Κοινοβούλιο ψήφισε νόμο τον Νοέμβριο που υποχρεώνει την κυβέρνηση να σταματήσει τις επιθεωρήσεις των πυρηνικών της από χώρες του Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και να εντείνει τον εμπλουτισμό ουρανίου πέρα ​​από το όριο που ορίζεται στην πυρηνική συμφωνία της Τεχεράνης το 2015, εάν δεν επιβληθούν κυρώσεις.

Το όργανο παρακολούθησης του Συμβουλίου Φύλαξης του Ιράν ενέκρινε το νόμο στις 2 Δεκεμβρίου και η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα τον εφαρμόσει.

“Σύμφωνα με το νόμο, εάν οι Αμερικανοί δεν άρουν οικονομικές, τραπεζικές και πετρελαϊκές κυρώσεις έως τις 21 Φεβρουαρίου, σίγουρα θα αποβάλουμε τους επιθεωρητές του ΔΟΑΕ από τη χώρα και σίγουρα θα τερματίσουμε την εθελοντική εφαρμογή του πρόσθετου πρωτοκόλλου”, δήλωσε ο βουλευτής Ahmad Amirabadi Φαραχάνι.

Τα σχόλια, που αναφέρονται σε κείμενα που διέπουν την αποστολή και τις δραστηριότητες του ΔΟΑΕ, πραγματοποιήθηκαν από διάφορα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν δήλωσε τη Δευτέρα ότι επανέλαβε τον εμπλουτισμό του ουρανίου κατά 20% σε υπόγεια πυρηνική εγκατάσταση, παραβιάζοντας το πυρηνικό σύμφωνο με μεγάλες δυνάμεις και πιθανώς περιπλέκοντας τις προσπάθειες του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για επανένταξη στη συμφωνία.

Άρχισε να παραβιάζει τη συμφωνία το 2019 ως απάντηση στην αποχώρηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ από το 2018 και την επανέναρξη των κυρώσεων των ΗΠΑ που άρχισαν στο πλαίσιο της συμφωνίας. Η Τεχεράνη συχνά λέει ότι μπορεί να αντιστρέψει γρήγορα τις παραβιάσεις της εάν καταργηθούν οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον.

Πηγή: Reuters

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...