Ιρλανδία: Ταραχές στα λιμάνια μετά τη συμφωνία Brexit

Δουβλίνο, Ιρλανδία / Πηγή: Pexels.com

Το προσωπικό που διενήργησε ελέγχους μετά το Brexit σε λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας εκφοβίστηκε εν μέσω αυξανόμενων εντάσεων στην περιοχή μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το ζήτημα ώθησε την ΕΕ την Τρίτη να αποσύρει προσωρινά το προσωπικό της που έχει αναπτυχθεί στη Βόρεια Ιρλανδία για να επιβλέπει τους ελέγχους, ενώ οι τοπικοί αξιωματούχοι αποσύρθηκαν τη Δευτέρα – πράγμα που σημαίνει ότι οι έλεγχοι είχαν ανασταλεί στα λιμάνια του Μπέλφαστ και του Λάρν.

Πολλοί υπέρ-βρετανικοί συνδικαλιστές αντιτίθενται σθεναρά στους νέους εμπορικούς φραγμούς που εισήχθησαν μεταξύ της Βόρειας Ιρλανδίας και του υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου ως μέρος του πρωτοκόλλου της Βόρειας Ιρλανδίας – μια αυτόνομη συμφωνία για την περιοχή που τέθηκε σε ισχύ μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ.

Το προσωπικό ανέφερε επίσης ύποπτη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων προφανών προσπαθειών συγκέντρωσης των προσωπικών τους στοιχείων, όπως αριθμοί κυκλοφορίας αυτοκινήτου.

«Θα καταδίκαζα τις εκφοβιστικές τακτικές εναντίον των εργαζομένων», δήλωσε ο Μάρτιν στους δημοσιογράφους.

«Είναι μια πολύ απαίσια και άσχημη εξέλιξη και προφανώς θα κάνουμε ό, τι μπορούμε για να βοηθήσουμε και να μειώσουμε την κατάσταση».

Η αστυνομία στην περιοχή είπε ότι θα αυξήσει τις περιπολίες.

Εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η ασφάλεια του προσωπικού που εργάζεται σε λιμάνια της Βόρειας Ιρλανδίας ήταν προτεραιότητα.

«Συνεργαζόμαστε στενά με την [αστυνομική υπηρεσία της Βόρειας Ιρλανδίας] για να κατανοήσουμε καλύτερα την κατάσταση», δήλωσε ο εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι συνέχισαν να γίνονται έλεγχοι εγγράφων και αξιολογήσεις ζώντων ζώων.

Πολιτικοί από όλα τα κόμματα της κυβέρνησης κατανομής εξουσίας της Βόρειας Ιρλανδίας καταδίκασαν τον εκφοβισμό των εργαζομένων σε λιμάνια.

Σε κοινή δήλωση, είπαν: «Δεν υπάρχει θέση στην κοινωνία για εκφοβισμό και απειλές εναντίον όσων πηγαίνουν στον τόπο εργασίας τους».

Πηγή: Aljazeera

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...