Ήρωες το καλοκαίρι, αποδιοπομπαίοι τον χειμώνα

EUROKINISSI

Στη απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης που αντί να ακούσει τα δίκαια αιτήματα των πυροσβεστών και να δώσει λύσεις λύσεις στα οξυμένα και συσσωρευμένα προβλήματά τους, τους αντιμετωπίζει με τη βία, τον εξευτελισμό και την καταστολή, αναφέρεται το κύριο άρθρο της τριμηνιαίας έκδοσης της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος, «Η Φωνή των Αποστράτων». Το άρθρο που υπογράφει το ΔΣ της ΠΕΑΠΣ έχει ως εξής:

Το επάγγελμα του πυροσβέστη είναι συνδεδεμένο, για το ευρύ κοινό, με τις φωτιές και κυρίως μ’ εκείνες που ξεσπούν κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Το καλοκαίρι του 2021 ήταν ένα από τα πιο δύσκολα, μιας και αποδείχτηκε από τα καταστροφικότερα των τελευταίων χρόνων, αναφορικά με τον αριθμό των πυρκαγιών, τη συνολική καμένη έκταση και την καταπόνηση του προσωπικού.

Από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το φετινό καλοκαίρι ξεχώρισαν εκείνες στην Αττική και Β. Εύβοια, στις αρχές Αυγούστου.

Το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος, αν και υποστελεχωμένο και «τεμαχισμένο» σε εργαζόμενους πολλών και διαφορετικών ταχυτήτων, στο σύνολό του, υπερέβαλλε εαυτόν και με υπεράνθρωπες προσπάθειες, δουλεύοντας με αυταπάρνηση και τεράστια ψυχική δύναμη, ακατάπαυστα για συνεχόμενα 24ωρα, κατάφερε τελικά να αντιμετωπίσει την πύρινη λαίλαπα.

Η ελληνική κοινωνία, με μπροστάρη τον ίδιο τον πρωθυπουργό της χώρας, «πλημμύρισε» τα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης με διθυραμβικά σχόλια για τους «ήρωες» του καλοκαιριού που τους αξίζει, πέρα από την ηθική αμοιβή και μία καλύτερη εργασιακή αντιμετώπιση!

Όλα αυτά, βέβαια όσο διαρκούσε η αντιπυρική περίοδος γιατί με τη λήξη της, είδαμε κι εφέτος, το ίδιο «έργο» που έχουμε συνηθίσει να μας προβάλουν, οι κυβερνώντες, τα τελευταία χρόνια.

Ξεχασμένες υποσχέσεις!

Συσσώρευση απλήρωτων ωρών εργασίας, για το μόνιμο προσωπικό και ανεργία, για το εποχιακό! Μόνο που η φετινή «επαναπροβολή» συνοδεύονταν και από κρατική βία!

Σε μία ειρηνική, αμιγώς πυροσβεστική και προστατευόμενη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργάνωσαν, από κοινού, στις 5 Νοεμβρίου, τα συνδικαλιστικά όργανα των μονίμων και εποχιακών υπαλλήλων του ΠΣ, ο κατασταλτικός κρατικός μηχανισμός, έκανε πάλι το «θαύμα» του!

Χρησιμοποίησε, αναίτια και καταχρηστικά, αστυνομικές αύρες, δακρυγόνα και φωτοβολίδες κρότου – λάμψης, εναντίον ένστολων συναδέλφων που συμμετείχαν σ’ ένα φιλήσυχο συλλαλητήριο, έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Αλλαγής και Διαχείρισης Κρίσεων.

Προσπάθησε να δημιουργήσει, αρνητική εικόνα για τους θεματοφύλακες του κοινωνικού κράτους και να τους μειώσει στα μάτια του κόσμου. Για να αιτιολογήσει μάλιστα την αλόγιστη συμπεριφορά των δυνάμεων καταστολής, ο επικεφαλής της ΕΛ-ΑΣ, έφτασε στο σημείο να δηλώνει στα ΜΜΕ πως «…έκλεισαν την οδό Κηφισίας και δεν μπορούσε ο κόσμος να μεταβεί στα νοσοκομεία»!!! Ποιοί το έκαναν αυτό; Οι 100-150 συνάδελφοι (από τους 2.000 και πλέον που συμμετείχαν αρχικά στη συγκέντρωση) που είχαν παραμείνει στον χώρο και προσπάθησαν να κάνουν ολιγόλεπτη συμβολική ‘κατάληψη’ της οδού, όταν ο αρμόδιος υπουργός, απαξιωτικά συμπεριφερόμενος, δεν δέχθηκε να δει αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών και να ακούσει τα αιτήματά τους!

Στοχευμένη παραπληροφόρηση της κοινής γνώμης για να ταυτιστούν οι πυροσβέστες με τα ταραχοποιά στοιχεία!

Τι κι αν οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες, καθ’ όλη τη διάρκεια της συγκέντρωσης σεβάστηκαν όχι μόνο τους οδηγούς αλλά και την ομαλή λειτουργία του Υπουργείου και του παρακείμενου εμβολιαστικού κέντρου;

Η κυβέρνηση αντί να ακούσει τα δίκαια αιτήματά τους, που τυγχάνουν και της υπηρεσιακής αποδοχής, επέλεξε για άλλη μία φορά τη βία, τον εξευτελισμό και την καταστολή, όπως ακριβώς έκανε και με τους υγειονομικούς. Οι ήρωες του καλοκαιριού, οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής, δύο μήνες μετά τα εγκωμιαστικά σχόλια του πρωθυπουργού, έγιναν ξαφνικά «ταραξίες» της κοινωνικής ζωής των πολιτών γιατί τόλμησαν να ζητήσουν το αυτονόητο.

Σταθερή και μόνιμη εργασία και πληρωμή των δεδουλευμένων!

Οι στυλοβάτες του κοινωνικού κράτους, για τους κυβερνώντες, είναι ήρωες στη μάχη και στα δικαιώματα παρείσακτοι!

Η Ένωσή μας παραβρέθηκε στη συγκέντρωση, δείχνοντας την έμπρακτη συμπαράστασή της στους εργαζόμενους συναδέλφους, γιατί εκτός των άλλων, θεωρεί πως το διαχρονικό σύστημα των εργαζόμενων πολλών ταχυτήτων και η απλήρωτη υπερεργασία δεν βοηθάνε στην ομαλή λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Έχουμε λοιπόν ιδία αντίληψη των γεγονότων και δεν μας πείθουν τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τα περισσότερα από τα οποία, παρουσίασαν τα διαδραματιζόμενα ως “επεισόδια”, αντί να τονίσουν την μονομερή και αναίτια βία της αστυνομίας που είχε σαν αποτέλεσμα, εκτός των άλλων και τον τραυματισμό ενός συναδέλφου και ενός δημοσιογράφου.

Ευτυχώς, για την αλήθεια, που υπάρχουν τα σύγχρονα μέσα καταγραφής και απεικόνισης που δεν μπορεί να τα αμφισβητήσει κανείς κακοπροαίρετος .

Δείτε ακόμα...