Ισημερινός: Φονικές πλημμύρες – Τουλάχιστον 27 νεκροί και 53 τραυματίες

Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι 53 τραυματίστηκαν από τις πλημμύρες και τη φονική κατολίσθηση που έπληξαν το Κίτο του Ισημερινού στην αρχή της εβδομάδας. «Έχουμε 27 νεκρούς και 53 τραυματίες. Με βάση τις πιο πρόσφατες πληροφορίες που έφθασαν σε εμάς, δύο άνθρωποι συνεχίζουν ακόμη να αγνοούνται», ανέφερε τοπικός αξιωματούχος αρμόδιος για την ασφάλεια, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε στη λεωφόρο Λα Γκάσκα, στο βορειοδυτικό τμήμα της πρωτεύουσας, που υπέστη σφοδρό πλήγμα τη Δευτέρα.

Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για 25 νεκρούς, 48 τραυματίες και έξι αγνοούμενους, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Μέχρι και χθες Παρασκευή τα συνεργεία έρευνας και διάσωσης συνέχιζαν τις προσπάθειές τους για τον εντοπισμό θυμάτων σε ό,τι απέμεινε από το γήπεδο όπου διεξαγόταν αγώνας βόλεϊ, το οποίο καταστράφηκε από γιγάντια κατολίσθηση λάσπης, με αποτέλεσμα να χαθούν εκεί οι περισσότερες ζωές.

Το χτύπημα από δεκάδες χιλιάδες κυβικά μέτρα λάσπης, βράχων και συντριμμιών, που κατέβηκαν με βία από τις πλαγιές του ηφαιστείου Πιτσίντσα συνέβη όταν στο γήπεδο βρισκόταν πλήθος ανθρώπων, αθλητές και θεατές.

Τη Δευτέρα σημειώθηκαν οι σφοδρότερες καταρρακτώδεις βροχές της τελευταίες εικοσαετίας, οι οποίες σφυροκόπησαν την πρωτεύουσα του Ισημερινού για σχεδόν 17 ώρες. Σημειώθηκε κατακρήμνιση-ρεκόρ, σχεδόν 75 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για όχι περισσότερα από δύο.

Δεξαμενή συγκράτησης των νερών της βροχής, με χωρητικότητα 4.500 κυβικών μέτρων, υπέστη ρήγμα αφού δέχθηκε πάνω από τετραπλάσια από τη συνηθισμένη ποσότητα νερού. Κατοικίες, αυτοκίνητα και το δίκτυο ηλεκτροδότησης υπέστησαν εκτεταμένες ζημιές. Από την Τρίτη ως και την Πέμπτη, οι αρχές της πρωτεύουσας των 2,7 εκατομμυρίων κατοίκων κήρυξα τριήμερο πένθος.

Ο απολογισμός κατά τη διάρκεια της τρέχουσας περιόδου των ισχυρών βροχών, που έχουν πλήξει 22 από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού από τον Οκτώβριο, έχει φθάσει τους 44 νεκρούς και τους 77 τραυματίες, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της εθνικής υπηρεσίας αντιμετώπισης κινδύνων, που δημοσιοποιήθηκαν προχθές Πέμπτη.

Πηγή: sputniknews

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...