Ισπανία: Ακόμη μια συγκυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και του εθνικιστικού Vox σε περιφέρεια

Ακόμη μια περιφερειακή κυβέρνηση στην Ισπανία σχηματίστηκε στην Ισπανία με τη συμμετοχή του εθνικιστικού – αντιμεταναστευτικού κόμματος Vox. Συγκεκριμένα το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) και το Vox ανακοίνωσαν σήμερα μια συμφωνία συγκυβέρνησης στην Εστρεμαδούρα, στα νοτιοδυτικά της χώρας, τη δεύτερη μετά τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές της 28ης Μαΐου και περίπου ένα μήνα πριν από τη διεξαγωγή των πρόωρων βουλευτικών εκλογών στις 23 Ιουλίου.

Επικεφαλής της περιφερειακής κυβέρνηση θα είναι η Μαρία Γκουαρντιόλα του Λαϊκού Κόμματος, ενώ το Vox θα αναλάβει τη διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και Αγροτικού Κόσμου.

Η Εστρεμαδούρα θα γίνει έτσι η τρίτη περιφέρεια της Ισπανίας, στον κυβερνητικό συνασπισμό της οποίας θα συμμετέχει το Vox, μετά την Καστίλλη και Λεόν από πέρυσι και την αυτόνομη περιφέρεια της Βαλένθια, όπου η σχετική συμφωνία συνήφθη στα μέσα Ιούνη.

Για πρόωρες εθνικές εκλογές του Ιούλη οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το PP να προηγείται έναντι του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) του πρωθυπουργού, Πέτρο Σάντσεθ, αλλά ενδεχομένως χωρίς απόλυτη πλειοψηφία εδρών και δεν αποκλείεται να διαπραγματευτεί με το Vox για σχηματισμό κυβέρνησης.

Εκτός απ’ αυτές τις τρεις περιφέρειες (από τις 17 που έχει η Ισπανία), το PP και το Vox έχουν επίσης συνάψει ένα σύμφωνο στο αρχιπέλαγος των Βαλεαρίδων, το οποίο προβλέπει να απέχει το Vox ώστε να διευκολυνθεί η ανάληψη καθηκόντων περιφερειάρχη από την υποψήφια του PP.

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...