Ισπανία: Διαδηλώσεις ενάντια στον «τρομονόμο» – Σύλληψη Πάμπλο Χασέλ

Διαδήλωση σε πόλη της Ισπανίας για τη σύλληψη του Πάμπλο Χασέλ καλλιτέχνη της ραπ σε εφαρμογή του «Τρομονόμου» που ψηφίζουν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να λογοκρίνουν και την τέχνη
Φώτο Αρχείου / Διαδήλωση σε πόλη της Ισπανίας για τη σύλληψη του Πάμπλο Χασέλ καλλιτέχνη της ραπ σε εφαρμογή του «Τρομονόμου» που ψηφίζουν οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να λογοκρίνουν και την τέχνη / Πηγή: TWITTER

Η σύλληψη του καλλιτέχνη της ραπ Πάμπλο Χασέλ με επίκληση του «τρομονόμου» από τις ισπανικές αρχές, τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση, έχει προκαλέσει αντιδράσεις. Χτες πραγματοποιήθηκαν νέες διαμαρτυρίες ενάντια στον «τρομονόμο» και τη λογοκρισία. Ο «τρομονόμος» προσπαθεί να τρομοκρατήσει όσους εναντιώνονται στη βασιλεία και το αστικό σύστημα.

Ο συγκεκριμένος καλλιτέχνης συνελήφθη τη Δευτέρα μέσα στο Πανεπιστήμιο της Γέιδα στην Καταλονία και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 9 μηνών για τις κατηγορίες της «προσβολής του στέμματος και της εξύμνησης της τρομοκρατίας». Η υπόθεση αυτή φέρνει στο προσκήνιο την αντιδραστική διάταξη που θέλει να περάσει και στη χώρα μας η κυβέρνηση με σχετική νομοθεσία.

Ο καλλιτέχνης διώκεται με βάση το νόμο περί Δημόσιας Ασφάλειας που ψηφίστηκε το 2015 από την κυβέρνηση Αθνάρ και ενεργοποιείται από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Σοσιαλιστικού Κόμματος και των Ποδέμος. Το 2018 του επιβλήθηκε ποινή με αφορμή ένα τραγούδι του που καταφερόταν εναντίον του τέως βασιλιά Χουάν Κάρλος και ήταν σε αναστολή. Το Εθνικό Δικαστήριο της Ισπανίας, τη Δευτέρα 15 Φλεβάρη, απέρριψε την έφεση που άσκησε κατά της ποινής του και θεωρεί ότι πρέπει να πάει στη φυλακή ως υπότροπος. Ανθρωποι του Πολιτισμού στην Ισπανία έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον Πάμπλο Χασέλ, όπως ο σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ και ο ηθοποιός Χαβιέ Μπαρδέμ.

Δείτε ακόμα...