Ισπανία: Εκκενώθηκαν άλλες τρεις πόλεις στη Λα Πάλμα, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου

Την εκκένωση των πόλεων Ταχούγια, Τακάντε ντε Αμπάχο και του τμήματος της Τακάντε ντε Αρίμπα, που δεν είχε εκκενωθεί ακόμη, λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου διέταξαν σήμερα οι αρχές στην ισπανική νήσο Λα Πάλμα, όπως έγινε γνωστό από τις Υπηρεσίες Διαχείρισης Εκτάκτων Καταστάσεων.

Οι αρχές έδωσαν αρχικά εντολή στους κατοίκους αυτών των πόλεων να μείνουν στα σπίτια τους, όμως προχώρησαν στην επιχείρηση εκκένωσης λόγω της ολοένα και πιο έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Την ίδια στιγμή, οι πυροσβεστικές δυνάμεις έλαβαν εντολή να αποσυρθούν από την πόλη Τοντόκε, λόγω των εντεινόμενων ηφαιστειακών εκρήξεων. «Αποσυρθήκαμε από την περιοχή λόγω της έντασης των ηφαιστειακών εκρήξεων, της αύξησης των πυροκλαστικών υλικών και της έντονης παρουσίας τέφρας», ανέφερε η Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Το Ινστιτούτο Ηφαιστειολογίας των Καναρίων Νήσων ανέφερε ότι στην ενεργή πλευρά του ηφαιστειακού κώνου έχει ανοίξει ένα νέο στόμιο, απ’ όπου εκλύεται λάβα.

Η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει τη Λα Πάλμα ως πληγείσα περιοχή και θα ανακοινώσει σχέδιο ανασυγκρότησης.

Η λάβα από το ηφαίστειο καλύπτει ήδη πάνω από 1.900 στρέμματα και έχει καταστρέψει 420 κτίρια στο πέρασμά της, καθώς και 15,2 χιλιόμετρα δρόμων, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία του ευρωπαϊκού συστήματος παρατήρησης «Copernicus».

Η αεροπορική εταιρεία των Καναρίων Νήσων «Binter» ανακοίνωσε σήμερα ότι ακύρωσε όλες τις πτήσεις στο νησί λόγω της έκρηξης του ηφαιστείου, ενώ η ισπανική αεροπορική εταιρεία «Iberia» ακύρωσε τη μοναδική πτήση που είχε προγραμματίσει για σήμερα. Μια άλλη τοπική εταιρεία, η «Canaryfly», ανέστειλε επίσης τα δρομολόγιά της.

Η «Binter» επισήμανε σε μια ανακοίνωση πως αναγκάστηκε να ακυρώσει τις πτήσεις της από και προς τη Λα Πάλμα, καθώς η κατάσταση από το σύννεφο τέφρας που παράγει το ηφαίστειο επιδεινώθηκε σημαντικά τις τελευταίες ώρες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, «El Pais»

Ετικέτες:

Δείτε ακόμα...