Ισπανία: Ενισχύουν την πλειοψηφία τους τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας

Καταλονία
Φώτο αρχείου, Από τις διαδηλώσεις για την ανεξαρτησία της Καταλονίας

Ενισχύουν την πλειοψηφία τους τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της απόσχισης της Καταλονίας απο την Ισπανία. Συγκεκριμένα ενίσχυσαν χθες Κυριακή, την απόλυτη πλειοψηφία που διαθέτουν στο περιφερειακό κοινοβούλιο έπειτα από μια ψηφοφορία που σημαδεύτηκε από την πανδημία. Το αποτέλεσμα αυτό ήρθε τρία και πλέον χρόνια μετά την αποτυχημένη προσπάθεια απόσχισης αυτής της βορειοανατολικής ισπανικής περιφέρειας.

Μετά την καταμέτρηση του 93,4% και πλέον των ψηφοδελτίων, οι σοσιαλδημοκράτες με τον υποψήφιο του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ, τον πρώην υπουργό Υγείας Σαλβαδόρ Ίγια, προηγούνται με 23,08% των ψήφων και 33 έδρες από τις 135 του καταλανικού κοινοβουλίου.

Όμως, καθώς τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας δεσμεύθηκαν γραπτώς να μην σφραγίσουν μια συμφωνία μαζί του, ο Ίγια δεν διαθέτει περιθώριο ελιγμών που θα του επέτρεπε να υπολογίζει στις απαραίτητες ψήφους στο καταλανικό κοινοβούλιο προκειμένου να αναλάβει την προεδρία της Καταλονίας.

Αποφασισμένος να σπάσει τον έλεγχο των αυτονομιστών, που βρίσκονται από το 2015 στην εξουσία στη Βαρκελόνη, ο Σάντσεθ είχε καλέσει τον Ίγια, μορφή της μάχης κατά της COVID-19 στην Ισπανία, να διεξαγάγει τη μάχη για τους σοσιαλδημοκράτες.

Τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας μοιάζουν αντίθετα από την πλευρά τους να είναι σε θέση να διατηρήσουν την ηγεσία αυτής της πλούσιας περιφέρειας των 7,8 εκατ. Κατοίκων. Με 33 έδρες για την Ρεπουμπλικανική Αριστερά της Καταλονίας (ERC), 32 για το Μαζί για την Καταλονία (JxC) του πρώην περιφερειακού προέδρου Κάρλος Πουτζντεμόν και εννέα για τους ριζοσπάστες του CUP, αυτά τα αστικά κόμματα διαθέτουν 74 έδρες έναντι 70 στο απερχόμενο κοινοβούλιο.

Η περιφέρεια διοικείται τώρα από έναν συνασπισμό αστικών κομμάτων ανάμεσα στο JxC, σχηματισμό που πρεσβεύει την αντιπαράθεση με τη Μαδρίτη και το ERC.

Δείτε ακόμα...