Ισραήλ: Διπλωματικά ανοίγματα σε Τσαντ και Σουδάν

Μεγαλύτερα ανοίγματα στην Αφρική επιχειρεί και το Ισραήλ όπως απέδειξαν οι εξελίξεις του περασμένου 24ωρου με επίκεντρο το Τσαντ και το Σουδάν.

Αντιπροσωπεία Ισραηλινών αξιωματούχων με επικεφαλής τον υπουργό Εξωτερικών Ελι Κοέν, κατέφθασε σήμερα στο Χαρτούμ, πρωτεύουσα του Σουδάν, επιδιώκοντας την επίσπευση διαδικασίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξομάλυνσης σχέσεων που ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2020 (στο πλαίσιο των «συμφωνιών του Αβραάμ») αλλά δεν ολοκληρώθηκε μετά το πραξικόπημα του Σουδανού στρατηγού Αμπντέλ Φατάχ Μπουρχάν πριν περίπου δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το ισραηλινό δημόσιο ραδιόφωνο ΚΑΝ, Αμερικανοί διπλωμάτες που συνόδευαν τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν που βρέθηκε στο Ισραήλ στην αρχή της βδομάδας, είπαν σε Ισραηλινούς ομολόγους τους πως το Σουδάν «είναι έτοιμο να ολοκληρώσει μία συμφωνία του Αβραάμ» με το Ισραήλ, στο φόντο ανάλογων συμφωνιών του τελευταίου με τα ΗΑΕ, το Μπαχρέιν και το Μαρόκο.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν πως τις τελευταίες βδομάδες είχαν πυκνώσει οι διπλωματικές διαβουλεύσεις μεταξύ Τελ Αβίβ και Χαρτούμ ενώ δεν απέκλεισαν να βρίσκονται ήδη στα σκαριά ανάλογες εξελίξεις και στις σχέσεις του Ισραήλ με την Μαυριτανία και την πολυπληθέστερη μουσουλμανική χώρα του κόσμου, την Ινδονησία.

Σύμφωνα με το Ανώτατο Συμβούλιο του Σουδάν, του οποίου προεδρεύει ο Μπουρχάν, οι δύο άνδρες συζήτησαν «μέσα για την εγκαθίδρυση επικερδών σχέσεων» και «πιθανά σχέδια συνεργασίας» σε ποικίλους τομείς, από την ασφάλεια μέχρι τη γεωργία, την ενέργεια, την υγεία, τους υδάτινους πόρους και την εκπαίδευση.

Πρεσβεία του Τσαντ

Ο Πρόεδρος του Τσαντ, Μαχάματ Ιντρίς Ντεμπί εγκαινίασε το πρωί την πρεσβεία της χώρας του στο προάστιο του Τελ Αβίβ, Ραμάτ Γκαν. Είναι η πρώτη φορά που η αφρικανική χώρα ανοίγει πρεσβεία στο Ισραήλ παρά τις στενές σχέσεις των δύο χωρών κατά το παρελθόν και την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει ο πατέρας του νυν προέδρου, πρώην πρόεδρος Ιντρίς Ντεμπί το 2019. Το Τσαντ είχε και παλιότερα σχέσεις με το Ισραήλ αλλά το 1972 τις διέκοψε ύστερα από πιέσεις του τότε ηγέτη της Λιβύης, Μουαμάρ Καντάφι.

Τα εγκαίνια της πρεσβείας του Τσαντ έγιναν παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο οποίος διαβεβαίωσε πως επιθυμεί την αναβάθμιση των σχέσεων και με άλες αφρικανικές χώρες λέγοντας: “Βλέπουμε εξαιρετικά σημαντικές αυτές τις σχέσεις με μία σπουδαία χώρα στην καρδιά της Αφρικής. Θέλουμε να τις αναβαθμίσουμε σε όλα τα επίπεδα” .

Ο Ντεμπί έφθασε στο Ισραήλ το βράδυ της Τετάρτης και είναι χαρακτηριστικό πως έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν από τον επικεφαλής της ΜΟΣΑΝΤ, Νταβίντ Μπαρνέα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

Δείτε ακόμα...