Ισραήλ για Ελληνοτουρκικά: «…όπως έχετε εσείς τα δίκια σας, το ίδιο πιστεύει και η άλλη πλευρά»

Πρεσβεία Ισραήλ
Πηγή: Eurokinissi

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες θα δημιουργήσουν ένα κανάλι κατανόησης. Ξέρετε, το λέμε σε αυτούς που αναφέρονται στις δικές μας αντιπαραθέσεις, ότι όπως έχετε εσείς τα δίκια σας, το ίδιο πιστεύει και η άλλη πλευρά, επομένως μη βιάζεστε να μας κρίνετε.

Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και υποστηρίζουμε τη σταθερότητα στην περιοχή, ελπίζουμε ότι το κανάλι που αναπτύσσεται μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας θα έχει αποτέλεσμα. Είμαστε φίλοι της Ελλάδας, σημαντικοί συνεργάτες και ευελπιστούμε στη συνεργασία και της Τουρκίας».

Αυτό απάντησε σε συνέντευξή του ο πρέσβης του Ισραήλ στην Ελλάδα, Γιόσι Αμράνι, που επισκέφτηκε πρόσφατα την Κρήτη, σε ερώτηση για το πώς βλέπει την αντιπαράθεση Ελλάδας – Τουρκίας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ, ο Ισραηλινός πρέσβης συστήνει …μεγαλύτερη κατανόηση για τα «δίκαια του άλλου», στην προκειμένη περίπτωση της Τουρκίας, που αμφισβητεί ανοιχτά τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα ότι θα λειτουργήσουν τα αμερικανοΝΑΤΟικά «κανάλια» και ότι θα «τρέξουν» οι αναγκαίες διευθετήσεις, για να υπάρχει «σταθερότητα στην περιοχή».

Την ίδια ιμπεριαλιστική σταθερότητα επιδιώκει άλλωστε το Ισραήλ και μέσα από τα «πολυμερή σχήματα», όπου μετέχει μαζί με την Ελλάδα, υπό ΝΑΤΟική ομπρέλα, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Ο Ν. Δένδιας σήμερα στο Ισραήλ

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα Πέμπτη 13 Αυγούστου, στο Ισραήλ, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρωθυπουργό της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου (Benjamin Netanyahu). Προηγουμένως, ο κ. Δένδιας θα συναντηθεί με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Γκάμπι Ασκενάζι (Gabi Ashkenazi).

Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΠ.ΕΞ Ν. Δένδια με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Gaby Ashkenazi στις 17/6/2020
Φώτο Αρχείου / Συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΠ.ΕΞ Ν. Δένδια με τον Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Gaby Ashkenazi στις 17/6/2020 – Πηγή: Eurokinissi

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν στις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την κλιμακούμενη τουρκική παραβατικότητα, καθώς και στη συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ σε διμερές επίπεδο, και στο πλαίσιο του σχήματος 3+1.

Δείτε ακόμα...