Ισραήλ και Πολωνία αποκαθιστούν τις διπλωματικές τους σχέσεις

Το Ισραήλ και η Πολωνία συμφώνησαν να βελτιώσουν τις σχέσεις τους που είχαν επιδεινωθεί με αφορμή έναν νόμο που εισήγαγε πέρσι η πολωνική κυβέρνηση ο οποίος καθιστά πιο δύσκολο για τους Εβραίους να ανακτήσουν περιουσιακά στοιχεία που είχαν κατασχεθεί από του Ναζί κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι δύο χώρες ανακοίνωσαν ότι οι πρέσβεις τους θα αποκαταστήσουν αμοιβαία τους πρεσβευτές τους.

Η κίνηση σηματοδοτεί μια πολιτική στροφή για τον νέο πρωθυπουργό του Ισραήλ Γιάιρ Λαπίντ, ο οποίος ως υπουργός Εξωτερικών είχε καταγγείλει ως «αντισημιτικό και ανήθικο» το νομοσχέδιο που επηρεάζει τις περιουσίες που κατασχέθηκαν από τους Ναζί Γερμανούς κατακτητές και διατηρήθηκαν από τους μεταπολεμικούς κομμουνιστές ηγέτες της Πολωνίας.

«Συμφωνήθηκε ότι οι σχέσεις θα αποκατασταθούν στη σωστή τους πορεία», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτζογκ μετά τη συνομιλία που είχε με τον Πολωνό ομόλογό του Αντρέι Ντούντα.

«Και οι δύο πρόεδροι εξέφρασαν την ελπίδα τους ότι τυχόν μελλοντικά ζητήματα μεταξύ Πολωνίας και Ισραήλ θα επιλυθούν μέσω ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου και σε πνεύμα αμοιβαίου σεβασμού», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Το γραφείο του Ντούντα είπε ότι ο Πολωνός πρεσβευτής στο Ισραήλ, που είχε ανακληθεί κατά τη διάρκεια της διαμάχης, αναμένεται να επιστρέψει. Το γραφείο του Χέρτζογκ ανέφερε ότι ο νέος υποψήφιος πρεσβευτής του Ισραήλ στην Πολωνία θα καταθέσει τα διαπιστευτήριά του τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...