Ισραήλ – Λίβανος: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για τα ενεργειακά κοιτάσματα με αμερικανική επιδιαιτησία

Xάρτης που δείχνει τα 10 υπεράκτια τμήματα που ο Λίβανος παραχώρησε σε διεθνείς εταιρείες για διερευνητικές γεωτρήσεις
Xάρτης που δείχνει τα 10 υπεράκτια τμήματα που ο Λίβανος παραχώρησε σε διεθνείς εταιρείες για διερευνητικές γεωτρήσεις

Ισραήλ και Λίβανος συνεχίζουν να κοντράρονται και να παζαρεύουν, με μεσολαβητή τον ειδικό απεσταλμένο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για θέματα Ενέργειας, Εϊμος Χοκστάιν, για διμερείς θαλάσσιες διαφορές σε περιοχές που έχουν κοιτάσματα με φυσικό αέριο και πετρέλαιο, όπως το κοίτασμα Καρίς που εκμεταλλεύεται το Ισραήλ εδώ και μερικά χρόνια και το κοίτασμα Κανά που επιδιώκει να εκμεταλλευτεί ολόκληρο ο Λίβανος.

Ο Χοκστάιν συνέχισε τη διαπραγμάτευση με νέες σύντομες διαβουλεύσεις, μέσα στο Σαββατοκύριακο στη Βηρυτό, με την κυβέρνηση του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Ν. Μικάτι, μετά τη συνάντηση που είχε την Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Λιβανέζο Πρόεδρο Μ. Αούν.

Την Κυριακή ο Χοκστάιν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Βηρυτού, σύμφωνα με το λιβανέζικο δίκτυο «Al Manar» εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις πιθανότητες συμφωνίας στον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων σε διαφιλονικούμενες περιοχές, διαπιστώνοντας «πρόοδο». Τόνισε πάντως ότι «μένει ακόμα δουλειά».

Αισιόδοξος ότι η συμφωνία έχει επιτευχθεί «κατά 95%» εμφανίστηκε νωρίτερα και ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ. Χθες ο Χαμπίμπ συνάντησε τον πρωθυπουργό Ν. Μικάτι, λέγοντας ότι έχει σημειωθεί πρόοδος «μετά τις νέες προτάσεις» που του ανέπτυξε ο Χοκστάιν, αποφεύγοντας να τις προσδιορίσει.

Νωρίτερα ο πρόεδρος της λιβανέζικης Βουλής, Ν. Μπέρι, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη προστασίας των λιβανέζικων κυριαρχικών δικαιωμάτων σε ενεργειακά κοιτάσματα.

Προηγήθηκε δημοσίευμα της λιβανέζικης εφημερίδας «Αλ Αχμπάρ» (έχει στενές σχέσεις με τη «Χεζμπολάχ») σύμφωνα με το οποίο το γαλλικό μονοπώλιο Ενέργειας, «Total», ενδιαφέρεται να αξιοποιήσει το λιβανέζικο κοίτασμα Κανά, το 20% του οποίου διεκδικεί και το Ισραήλ. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι για αυτόν τον λόγο μετέβη στο Παρίσι στα μέσα της περασμένης βδομάδας ο Χοκστάιν.

Η δε ισραηλινή εφημερίδα «Γεντιότ Αχρόνοτ», επικαλούμενη κρατική πηγή, ανέφερε ότι ο Χοκστάιν μετέφερε στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Γ. Λαπίντ την εξής πρόταση του Γάλλου Προέδρου Εμ. Μακρόν και της «Total»: Σε περίπτωση που η γαλλική εταιρεία αξιοποιήσει το κοίτασμα Κανά, ένα μέρος των κερδών (δεν προσδιορίστηκε) να αποδοθεί στο Ισραήλ.

Την ίδια ώρα στον Λίβανο αναμένεται νέα επιδείνωση της κατάστασης για τις λαϊκές οικογένειες, μετά τη χτεσινή ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας ότι θα σταματήσει να δίνει συνάλλαγμα σε δολάρια για την εισαγωγή βενζίνης. Παράλληλα ανακοινώθηκε η άρση όλων των υπόλοιπων επιδοτήσεων στα καύσιμα που αφορούσαν τα πιο φτωχά λαϊκά στρώματα. Η ανακοίνωση προκάλεσε σημαντική αύξηση της τιμής στα καύσιμα και μεγάλες ουρές έξω από βενζινάδικα της Βηρυτού και άλλων μεγάλων πόλεων της χώρας.

Δείτε ακόμα...