Ισραήλ: Νομιμοποίηση παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων

Την νομιμοποίηση -μέσω της επιβολής περιορισμών- της σαρωτικής παρακολούθησης κινητών τηλεφώνων με το πρόσχημα του εντοπισμού φορέων του κορονοϊού, που εφαρμόζει η ισραηλινή υπηρεσία εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, προχώρησε το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ.

Στην απόφασή του που ανακοινώθηκε σήμερα το Ανώτατο Δικαστήριο αναφέρει ότι ανησυχεί ότι η ιχνηλάτηση μέσω των κινητών τηλεφώνων, που επιβλήθηκε ως προσωρινό έκτακτο μέτρο, προοδευτικά έχει αποκτήσει μόνιμο χαρακτήρα. Η απόφαση δεν επιβάλει την ολική απαγόρευση του μέτρου, αλλά δίνει προθεσμία μέχρι τις 14 Μάρτη στην κυβέρνηση να την περιορίσει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα του κορονοϊού που αρνούνται να απαντήσουν σε επιδημιολογικά ερωτηματολόγια.

Η τεχνολογία χρησιμοποιείται κατά ισραηλινών πολιτών από τον Μάρτη του 2020 για την εύρεση των θέσεων (locations) των κρουσμάτων μέσω του κινητού τους και την αντιπαραβολή των θέσεων αυτών με τις θέσεις άλλων κοντινών κινητών για να διαπιστωθεί με ποιους ανθρώπους έχει έλθει σε επαφή κάθε κρούσμα.

Εξ αρχής, οργανώσεις για την υπεράσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών προσέφυγαν στα δικαστήρια, ενώ βουλευτές αμφισβήτησαν την αποτελεσματικότητα αυτού του τρόπου ιχνηλάτησης.

Ως τον Δεκέμβρη, η παρακολούθηση αφορούσε το 7% των ιχνηλατήσεων στο Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της επιχείρησης ιχνηλάτησης γινόταν με βάση τα ερωτηματολόγια του υπουργείου Υγείας. Ισραηλινοί αξιωματούχοι δηλώνουν ωστόσο ότι η παρακολούθηση βοήθησε να σωθούν πολλές ζωές.

«Θεωρώ ότι είναι έγκλημα κατά της υγείας των ισραηλινών πολιτών», ισχυρίστηκε ο υφυπουργός Υγείας Γιόαβ Κις στο Twitter μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Μέχρι την επιδημία, η τεχνολογία ιχνηλάτησης μέσω κινητών τηλεφώνων χρησιμοποιείτο από την Σιν Μπετ για τον εντοπισμό παλαιστινίων αγωνιστών.

(Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ, «Reuters»)

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...