Ισραήλ – Παλαιστίνη: Επαφές υπό τις ΗΠΑ για την αποκλιμάκωσης της έντασης στην Ιορδανία

Την αποχή από «μονομερή μέτρα» για περίοδο 3 έως 6 μηνών, συμφώνησαν το Ισραήλ και η Παλαιστινιακή Αρχή στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία των ΗΠΑ και της Ιορδανίας στην πόλη Άκαμπα.

Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι δεσμεύτηκαν να «αποτρέψουν περαιτέρω βία» και να εργαστούν για «αποκλιμάκωση», σύμφωνα με κοινό ανακοινωθέν που δόθηκε στη δημοσιότητα μετά από συνάντηση που είχαν οι δύο πλευρές.

Στην συνάντηση, συμμετείχαν ανώτεροι Ιορδανοί, Αιγύπτιοι, Ισραηλινοί, Παλαιστίνιοι και Αμερικανοί αξιωματούχοι οι οποίοι σύμφωνα με το κοινό ανακοινωθέν, «επιβεβαίωσαν την ανάγκη συμμετοχής σε αποκλιμάκωση στο πεδίο και αποτροπή περαιτέρω βίας».

Στα οκτώ σημεία του κοινού ανακοινωθέντος αναφέρεται ότι το Ισραήλ «δεσμεύεται» να σταματήσει τη συζήτηση για τη δημιουργία νέων επικοικιστικών μονάδων για μια περίοδο 4 μηνών και να μην νομιμοποιήσει τους παράνομους επικοισμούς για μια περίοδο 6 μηνών.

Οι πρώτες αντιδράσεις δείχνουν πάντως ότι η συμφωνία δεν πρόκειται να μακροημερεύσει: Ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών του Ισραήλ δήλωσε σήμερα ότι δεν θα συμφωνήσει σε κανένα πάγωμα των εποικιστικών δραστηριοτήτων στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

«Δεν έχω ιδέα για τι μίλησαν στην Ιορδανία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριτς, ο οποίος έχει επίσης αρμοδιότητα για τους εβραϊκούς οικισμούς στη Δυτική Όχθη. «Αλλά ένα πράγμα ξέρω: δεν θα υπάρξει πάγωμα της οικοδόμησης και της ανάπτυξης σε οικισμούς, ούτε για μια μέρα (είναι υπό την εξουσία μου)», έγραψε στο Twitter.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, «Reuters»

Δείτε ακόμα...