Ισραήλ: Πάνω από 300 Παλαιστίνιοι τραυματίες στην Ιερουσαλήμ – Εννέα νεκροί σε αεροπορική επιδρομή στη Λωρίδα της Γάζας

Εννέα Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν στα αεροπορικά πλήγματα που εξαπέλυσε το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Μεταξύ των νεκρών είναι και τρία παιδιά.

Λίγα λεπτά μετά την λήξη του τελεσιγράφου που εξέδωσε η Χαμάς καλώντας το Ισραήλ να αποσύρει τις δυνάμεις του από την Παλιά Πόλη, αλλά και την συνοικία Σέιχ Τζάρα, όπου η ισραηλινή αστυνομίας διώχνει Παλαιστίνιους από τα σπίτια τους για να εγκατασταθούν έποικοι, εκτοξεύτηκαν έξι ρουκέτες από την Λωρίδα της Γάζας προς την Ιερουσαλήμ. Οι αντιαεροπορικές σειρήνες ήχησαν στην Ιερουσαλήμ και ακούστηκαν αρκετές εκρήξεις. Ο συναγερμός ήχησε την ώρα που χιλιάδες ισραηλινοί θα πραγματοποιούσαν τον λεγόμενο «χορό των σημαιών» για την επέτειο της κατάληψης της πόλης από τις ισραηλινές δυνάμεις τον πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967.

Ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως ένας αντιαρματικός πύραυλος εκτοξεύτηκε από το βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας προς το Ισραήλ. Ένας αυτόπτης μάρτυρας του «Reuters» ανέφερε πως άκουσε τρεις εκρήξεις στο κεντρικό Ισραήλ.

Οι νέες επιθέσεις της ισραηλινής αστυνομίας, που σημειώθηκαν το σήμερα στην πλατεία των Τζαμιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είχαν ως αποτέλεσμα να τραυματισθούν περισσότεροι από 300 άνθρωποι,  έπειτα από ένα σαββατοκύριακο ισραηλινών επιθέσεων στην παλιά πόλη.

Μπροστά σ’ αυτή την κλιμάκωση, έχει προγραμματισθεί για αργότερα σήμερα, έπειτα από αίτημα της Τυνησίας, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα την κατάσταση στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Παλαιστινιακή Αρχή κατήγγειλε από την πλευρά της την  «βάρβαρη επίθεση» των ισραηλινών δυνάμεων και ο επικεφαλής του ισλαμιστικού παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς στη Γάζα, ο Ισμαήλ Χανίγια, προειδοποίησε ότι η παλαιστινιακή αντίσταση «δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια».

Νωρίς το απόγευμα, οι συγκρούσεις σταμάτησαν στην πλατεία, τον τρίτο πιο ιερό τόπο του ισλάμ ο οποίος βρίσκεται στην Παλιά Πόλη και η πρόσβαση σ’ αυτόν περιορίσθηκε στη διάρκεια της ημέρας μόνο στους πιστούς ηλικίας 40 ετών και άνω. Όμως η κατάσταση παραμένει τεταμένη.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...