Ισραήλ: Περιστατικά μυοκαρδίτιδας συνδέονται με τον εμβολιασμό με «Pfizer»

εμβολιο κορονοϊού

Το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ ανακοίνωσε χθες πως τα περιστατικά μυοκαρδίτιδας που παρατηρήθηκαν κυρίως σε νεαρούς άνδρες που έλαβαν εμβόλιο της «Pfizer» στο Ισραήλ πιθανότατα συνδέονται με τον εμβολιασμό τους.

Στο Ισραήλ, αναφέρθηκαν 275 περιστατικά  μυοκαρδίτιδας μεταξύ Δεκέμβρη 2020 και Μάη 2021 ανάμεσα σε 5 εκατομμύρια εμβολιασμένους, σύμφωνα με το υπουργείο, που αποκάλυψε τα ευρήματα σχετικής μελέτης. Οι περισσότεροι ασθενείς που εμφάνισαν μυοκαρδίτιδα δεν πέρασαν περισσότερες από τέσσερις ημέρες στο νοσοκομείο και το 95% των περιστατικών ήταν ήπιας φύσεως, αναφέρεται στη μελέτη, η οποία, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, πραγματοποιήθηκε από τρεις ομάδες εμπειρογνωμόνων.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι «υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ της λήψης της δεύτερης δόσης του εμβολίου της “Pfizer” και της εμφάνισης μυοκαρδίτιδας μεταξύ ανδρών ηλικίας 16 έως 30 ετών», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με τα ευρήματα, τέτοια συσχέτιση παρατηρήθηκε περισσότερο στους άνδρες ηλικίας 16 έως 19 ετών σε σύγκριση με άλλες ηλικιακές ομάδες.

Η «Pfizer» ανέφερε ότι γνωρίζει για την ισραηλινή έρευνα, σημειώνοντας ότι δεν έχει αποδειχθεί αιτιώδης συσχέτιση με το εμβόλιό της. Οι παρενέργειες ελέγχονται διεξοδικά και η «Pfizer» συναντάται τακτικά με το Τμήμα Ασφάλειας Εμβολίων του ισραηλινού υπουργείου Υγείας για να ελέγξει τα δεδομένα, ανέφερε η εταιρεία.

Σημειώνεται πως μια συμβουλευτική ομάδα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) τον περασμένο μήνα συνέστησε περαιτέρω μελέτη της πιθανότητας συσχέτισης μεταξύ περιστατικών μυοκαρδίτιδας και εμβολίων mRNA, όπως είναι αυτά της «Pfizer» και της «Moderna».

(Πηγή: «Reuters», BBC, «Haaretz»)

Δείτε ακόμα...