Ισραήλ – Συρία: Ανταλλαγή κρατουμένων με διαμεσολάβηση της Ρωσίας

Μονάδα Πυροβολικού του Ισραήλ στα Υψίπεδα του Γκολάν

Οι ισραηλινές και οι συριακές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα το βράδυ μια ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών που πραγματοποιήθηκε με τη διαμεσολάβηση της Ρωσίας.

Αρχικά, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι παρέδωσε στη Συρία δύο «βοσκούς» που είχαν συλληφθεί «πριν από λίγες εβδομάδες» μετά τη διέλευσή τους από τα αμφισβητούμενα σύνορα στο τμήμα των συριακών Υψιπέδων του Γκολάν που έχει καταλάβει το κράτος του Ισραήλ.

«Σύμφωνα με τις οδηγίες της ισραηλινής κυβέρνησης, ο στρατός επέστρεψε δύο βοσκούς στο συριακό έδαφος», τόνισε ο στρατός, προσθέτοντας ότι οι δύο άνδρες παραδόθηκαν στο Διεθνές Κίνημα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου στην περιοχή Κουνέιτρα της Συρίας.

Οι δύο άνδρες συνελήφθησαν «πριν από λίγες εβδομάδες» αφού «διέσχισαν τη Γραμμή ’Αλφα», τα ντε φάκτο σύνορα μεταξύ Συρίας και Ισραήλ στο τμήμα του Γκολάν που προσαρτήθηκε από το Ισραήλ.

Στη συνέχεια, η Δαμασκός επιβεβαίωσε την απελευθέρωση αυτών των δύο Σύρων κρατουμένων και τους αναγνώρισε ως τον Μοχάμεντ Χουσεΐν και τον Τάρεκ αλ-Ομπειντάν.

Η απελευθέρωσή τους πραγματοποιείται μετά «την ανταλλαγή που ξεκίνησε χθες με τη ρωσική διαμεσολάβηση» και η οποία, σύμφωνα με το επίσημο συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA, επέτρεψε την απελευθέρωση της Σύριας Νιχάτ αλ Μοκτ χθες σε αντάλλαγμα για την απελευθέρωση μιας νεαρής Ισραηλινής που εισήλθε «κατά λάθος» στη συριακή επικράτεια.

Την Τρίτη το βράδυ, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπ. Νετανιάχου συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου σχετικά με μια «ανθρωπιστική» κατάσταση στη Συρία.

Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό του ισραηλινού στρατού και σε ερώτηση για μια πιθανή ανταλλαγή κρατουμένων με τη Συρία μέσω ρωσικής μεσολάβησης, ο Νετανιάχου είπε: «Χρησιμοποιώ τις προσωπικές μου επαφές με τον πρόεδρο Πούτιν για την επίλυση του προβλήματος».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες: , ,

Δείτε ακόμα...