Ισραήλ: Το κράτος – τρομοκράτης συνεχίζει τα χτυπήματα στο Ιράν, ενώ τα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα ακονίζουν τα μαχαίρια τους

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι δολοφονικές αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ κατά του Ιράν, που έχουν βάλει φωτιά σε όλη τη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, οι σύμμαχοι του κράτους – δολοφόνου ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ ετοιμάζονται να εμπλακούν πιο άμεσα στις επιθέσεις και απευθύνουν μια σειρά εκβιαστικά τελεσίγραφα για να προωθήσουν τα ευρύτερα ιμπεριαλιστικά τους σχέδια στην ευρύτερη περιοχή. 

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη πραγματοποιούν νέες επιθέσεις σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο νοτιοδυτικό Ιράν, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ενόπλων Δυνάμεων του Ισραήλ, ενώ τα ξημερώματα βομβάρδισαν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ισφαχάν. 

Από τα πλήγματα… «ακριβείας» του Ισραήλ που δολοφονούν και αρκετούς αμάχους, έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 430 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 3.500, όπως μεταδίδουν  ιρανικά ΜΜΕ.

Το κράτος – δολοφόνος συνεχίζει να εκτελεί την στρατιωτική ηγεσία του Ιράν, ανακοινώνοντας ότι σκότωσε δύο διοικητές των Φρουρών της Επανάστασης που ήταν υπεύθυνοι για επιχειρήσεις στο εξωτερικό. Επίσης, δολοφόνησε έναν ακόμη πυρηνικό επιστήμονα του Ιράν. 

Το Ιράν από την πλευρά του χρησιμοποιεί δεκάδες drones για να χτυπήσει το Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ισχυρίστηκε ότι από χθες το βράδυ, έχει καταρρίψει 40 ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ωστόσο, παραδέχθηκε πως ένα από τα drones, σήμερα το πρωί, χτύπησε ένα σπίτι στο Μπέιτ Σεάν, ενώ ένα άλλο χτύπησε μια ανοιχτή περιοχή κοντά σε έναν αυτοκινητόδρομο στο νότο.

Εκβιαστικά τελεσίγραφα και παζάρια

Λίγες ώρες μετά τη χθεσινή συνάντηση στη Γενεύη ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας με τον Ιρανό ομόλογό τους, όπου οι Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ διατύπωσαν ένα ακόμη εκβιαστικό τελεσίγραφο, ο Γάλλος πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, δήλωσε ότι δέχτηκε τηλεφώνημα από τον Ιρανό ομόλογό του, Μ. Πεζεσκιάν και ότι συμφώνησαν για την επιτάχυνση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων και του Ιράν. 

Ο Μακρόν ανέφερε σε ανάρτηση του στη συνέχεια: «Απαιτώ: Το Ιράν δεν πρέπει ποτέ ν’ αποκτήσει πυρηνικά όπλα και εξαρτάται από το ίδιο να παρέχει την οποιαδήποτε διαβεβαίωση ότι οι προθέσεις του είναι ειρηνικές». 

«Είναι προφανές ότι δεν μπορoύμε να διαπραγματευτούμε με τις ΗΠΑ, ενώ ο λαός μας βρίσκεται υπό βομβαρδισμό» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αραγτσί, στο περιθώριο της 51ης Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (ΟΙΣ). Σημείωσε επίσης ότι η Τεχεράνη είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί μία λύση ανάλογη με εκείνη του 2015.

«Δυστυχώς, ακούσαμε ότι και οι ΗΠΑ ενδέχεται να συμμετάσχουν σε αυτή την επιθετικότητα. Αυτό θα είναι μια πολύ ατυχής κατάσταση. Πιστεύω ότι θα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο για όλους», πρόσθεσε ο Αραγτσί.  

Υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ότι οι προτάσεις των Ευρωπαίων είναι μη ρεαλιστικές και η επιμονή σε αυτές δεν θα φέρει τις δύο πλευρές πιο κοντά σε μία συμφωνία. «Σε οποιαδήποτε περίπτωση, το Ιράν θα εξετάσει τις ευρωπαϊκές προτάσεις στην Τεχεράνη και θα παρουσιάσει τις θέσεις του στην επόμενη συνάντηση», είπε. Ο ίδιος δήλωσε ότι ο μηδενικός εμπλουτισμός δεν οδηγεί πουθενά, ενώ το Ιράν δεν θα διαπραγματευτεί για τις αμυντικές ικανότητες του, συμπεριλαμβανομένου του πυραυλικού προγράμματος.

Υπενθυμίζουμε ότι οι προτάσεις που κατέθεσαν οι ΥΠΕΞ Βρετανίας, Γερμανίας και Γαλλίας προβλέπουν μηδενικό εμπλουτισμό ουρανίου, διεθνή εποπτεία στο ιρανικό πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων και περιορισμό της ιρανικής χρηματοδότησης προς ένοπλες οργανώσεις που δραστηριοποιούνται σε Λίβανο, Παλαιστίνη, Συρία και Υεμένη.

Με το βλέμμα στη μεγάλη εικόνα του λυσσαλέου ανταγωνισμού ανάμεσα στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλ. Πούτιν, σε συνέντευξή του στο Sky News Arabia δήλωσε ότι «το Ιράν έχει το δικαίωμα να επιδιώκει προγράμματα πυρηνικής τεχνολογίας για ειρηνικούς σκοπούς». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία είναι έτοιμη να παράσχει στο Ιράν «την απαραίτητη βοήθεια και υποστήριξη στην ανάπτυξη ειρηνικής πυρηνικής ενέργειας, όπως ακριβώς έκανε και τα προηγούμενα χρόνια».

Στον ιρανικό πυρηνικό σταθμό Μπουσέρ, εργάζονται Ρώσοι ειδικοί, ενώ το εργοστάσιο χρησιμοποιεί ρωσικά καύσιμα για την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας. 

«Υπάρχουν συγκεκριμένα ζητήματα, κατά την άποψή μου, που μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγματεύσεων», πρόσθεσε ο Πούτιν, τονίζοντας ότι τόσο το Ιράν όσο και το Ισραήλ θα πρέπει να συμμετάσχουν στη διαδικασία διαπραγμάτευσης για την επίλυση της κρίσης γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, μιλώντας στη διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ότι οι επιθέσεις του Ισραήλ κατά του Ιράν, είχαν στόχο να σαμποτάρουν τις διαπραγματεύσεις, αποδεικνύοντας ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί την επίλυση ζητημάτων μέσω της διπλωματίας. Κάλεσε, επίσης, τις μουσουλμανικές χώρες ν’ αυξήσουν τις προσπάθειές τους για την επιβολή τιμωρητικών μέτρων κατά του Ισραήλ.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Χ. Φιντάν, ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες να σταθούν στο πλευρό του Ιράν, αναφέροντας ότι η περιοχή έχει ένα «πρόβλημα με το Ισραήλ», μετά από τις επιθέσεις του κατά της Γάζας, του Λιβάνου, της Συρίας, της Υεμένης και του Ιράν.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...