Με εκκωφαντικό τρόπο «απάντησαν» οι παίκτες του NBA στο τελευταίο περιστατικό ρατσισμού και αστυνομικής βίας που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή (23/8) στην πολιτεία του Γουισκόνσιν, όταν ο Αφροαμερικανός Τζέικομπ Μπλέικ πυροβολήθηκε εφτά φορές στην πλάτη.
Την επίσημη αρχή (είχαν προηγηθεί σχετικές σκέψεις και από τους παίκτες των Μπόστον Σέλτικς και Τορόντο Ράπτορς) έκαναν την Τετάρτη (26/8) οι Μιλγουόκι Μπακς του Γιάννη Αντετοκούνμπο, οι οποίοι λίγα λεπτά πριν την έναρξη του 5ου παιχνιδιού της σειράς με τους Ορλάντο Μάτζικ (πρώτος γύρος των playoffs με την ομάδα του Έλληνα άσου να προηγείται 3-1) ανακοίνωσαν ότι δεν θα κατέβουν στον αγώνα. Το παράδειγμά τους ακολούθησαν και οι αντίπαλοί τους, οι οποίοι είχαν βγει για προθέρμανση.
Τεράστιο «κύμα» συμπαράστασης
Αμέσως ξεκίνησε ένα τεράστιο «κύμα» συμπαράστασης και συστράτευσης από παίκτες και των υπόλοιπων ομάδων, διαιτητές, παράγοντες αλλά και πλήθος κόσμου ανά την υφήλιο. Την «τύχη» του εν λόγω ματς είχαν και τα επόμενα δύο που ακολουθούσαν (Χιούστον Ρόκετς – Οκλαχόμα Σίτι Θάντερ και Λος Άντζελες Λέικερς – Πόρτλαντ Τρέιλ Μπλέιζερς), όπως ανακοίνωσε σχετικά η διοργανώτρια Αρχή. Μάλιστα, λίγες ώρες αργότερα υπήρξε και η αναβολή δύο αγώνων του ΜLS (Ίντερ Μαϊάμι – Ατλάντα Γιουνάιτεντ και Ντάλας – Κολοράντο).

Πλέον αναμένονται τα αποτελέσματα της συνάντησης που επρόκειτο να πραγματοποιήσουν τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) της Πέμπτης (27/8) οι καλαθοσφαιριστές των ομάδων που βρίσκονται στο Ορλάντο για τα playoffs, προκειμένου να καθορίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Ήδη, πάντως, το μήνυμα της Ένωσης Παικτών «Είμαστε στο πλευρό των παικτών μας. Αυτή η επανάσταση θα μεταδοθεί τηλεοπτικά» είναι ενδεικτικό των προθέσεών τους για τη συνέχεια.
Η δήλωση των Milwaukee Bucks
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και οι συμπαίκτες του έμειναν για 3,5 ώρες στα αποδυτήρια μετά την αναβολή της αναμέτρησης με τους Μάτζικ, έτσι ώστε να συντάξουν μία ανακοίνωση έκκλησης προς τις Αρχές και τους πολίτες, την οποία διάβασε στα ΜΜΕ ο πολύπειρος παίκτης της ομάδας, Τζορτζ Χιλ, μαζί με τον Στέρλινγκ Μπράουν, ο οποίος στο παρελθόν είχε πέσει θύμα αστυνομικής βίας. Μάλιστα, τα «ελάφια» δεν έμειναν στα… λόγια, καθώς σύμφωνα με τον γνωστό δημοσιογράφο Έιντριαν Βοϊναρόβσκι, κάλεσαν τον εισαγγελέα και τον αντικυβερνήτη του Γουισκόνσιν ζητώντας τη σύλληψη του αστυνομικού, που πυροβόλησε τον Τζέικομπ Μπλέικ και ο οποίος ακόμα δεν έχει λογοδοτήσει στη δικαιοσύνη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση των Μπακς:
«Τους τελευταίους τέσσερις μήνες έχει πέσει φως πάνω στις συνεχιζόμενες κοινωνικές αδικίες που αντιμετωπίζει η αφροαμερικανική κοινότητα. Πολίτες σε όλη τη χώρα έχουν χρησιμοποιήσει τις φωνές τους για να μιλήσουν για αυτή την κατάσταση. Είδαμε στην πολιτεία του Γουισκόνσιν τον Τζέικομπ Μπλέικ να πυροβολείται εφτά φορές από αστυνομικό στην πλάτη, όπως και άλλους πυροβολισμούς σε διαδηλωτές. Παρά τις πολλές απαιτήσεις για αλλαγή δεν έχει υπάρξει αποτέλεσμα, έτσι δεν μπορούμε να είμαστε συγκεντρωμένοι στο μπάσκετ. Όταν παίζουμε και εκπροσωπούμε το Μιλγουόκι προσπαθούμε να αποδώσουμε στο υψηλότερο επίπεδο και αυτό απαιτούμε να γίνεται από τους νομοθέτες και τα όργανα της τάξης. Καλούμε για δικαιοσύνη για τον Τζέικομπ Μπλέικ και να καταλογιστούν ευθύνες στους αστυνομικούς. Για να γίνει αυτό πρέπει οι νομοθέτες του Γουισκόνσιν μετά από μήνες απραξίας να επιληφθούν θεμάτων όπως οι ευθύνες της αστυνομίας, η χρήση ακραίας βίας και η αναθεώρηση του ποινικού κώδικα. Ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να μορφώνονται και να αναλαμβάνουν ειρηνική και υπεύθυνη δράση, όπως και να ψηφίσουν στις εκλογές».
Με πληροφορίες από Milwaukee Bucks
Μ.Μ.