Ιστορική πρώτη επίσκεψη πρώην προέδρου της Ταϊβάν στην Κίνα ενώ η αντιπαράθεση οξύνεται

Βραδυνή εικόνα της Τάιπέι - Ταϊβάν
Φώτο Αρχείου / Βραδινή εικόνα της Τάιπέι – Ταϊβάν / Πηγή: Pexels

Ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν, Μα Γινγκ-τζέου θα επισκεφθεί την Κίνα στα τέλη του μήνα, στην πρώτη επίσκεψη πρώην ή νυν προέδρου της Ταϊβάν στην Κίνα από το 1949, από τότε δηλαδή που η ηττημένη κυβέρνηση της «Δημοκρατίας της Κίνας» εγκατέλειψε την ηπειρωτική χώρα και εγκατέστησε ξεχωριστή κυβέρνηση στο νησί (η οποία δεν αναγνωρίζεται από το Πεκίνο).

Η επίσκεψη πραγματοποιείται με φόντο τη μεγάλη όξυνση στην περιοχή, καθώς η Ταϊβάν έχει εξελιχθεί σε ένα από τα βασικά μέτωπα της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ΗΠΑ – Κίνας, με την Ουάσινγκτον να αναβαθμίζει συνεχώς την στρατιωτική και πολιτική της στήριξη στην Ταϊπέι και το Πεκίνο να «προειδοποιεί» ότι παραβιάζονται οι «κόκκινες γραμμές» του και να απειλεί με παραπέρα κλιμάκωση.

Σε ένα τέτοιο φόντο, η επίσκεψη του Μα Γινγκ-τζέου στην Κίνα αντανακλά αντιθέσεις που εντείνονται και στο εσωτερικό της Ταϊβάν, τις οποίες επιχειρεί να αξιοποιήσει το Πεκίνο.

Ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν είναι υψηλόβαθμο στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Κουόμιντανγκ (ΚΜΤ), το οποίο παρότι είναι το «παραδοσιακό» εθνικιστικό κόμμα που κυβέρνησε επί δεκαετίες το νησί, τάσσεται υπέρ της διατήρησης σχέσεων με το Πεκίνο.

Πριν περίπου ένα μήνα, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΚΜΤ, Αντριου Χσία, είχε επισκεφθεί το Πεκίνο και είχε συναντηθεί με υψηλόβαθμα στελέχη του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος.

Τότε, το κυβερνών Δημοκρατικό Προοδευτικό Κόμμα της Ταϊβάν είχε αντιδράσει έντονα, κατηγορώντας το ΚΜΤ ότι έχει στενές σχέσεις με το Πεκίνο και θέλει να «πουλήσει» την Ταϊβάν.

Από το γραφείο του Μα Γινγκ-τζέου ανακοινώθηκε ότι ο πρώην πρόεδρος της Ταϊβάν θα επισκεφθεί την Κίνα από τις 27 Μάρτη ως τις 7 Απρίλη, πηγαίνοντας σε πόλεις όπως η Σαγκάη, η Γουχάν κ.ά.

Επισήμως αναφέρεται ότι θα συναντηθεί με φοιτητές και θα επισκεφθεί τόπους ιστορικής σημασίας, συνδεδεμένους με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τη σύγκρουση της Κίνας με την Ιαπωνία, όπως και με την επανάσταση του 1911 που ανέτρεψε τον τελευταίο αυτοκράτορα της Κίνας. Για την ώρα δεν έχει ανακοινωθεί κάποια συνάντηση με Κινέζους αξιωματούχους.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...