Ιστρ Γαλλίας: Τελετή παραλαβής του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους «Rafale»

Tελετή παραλαβής του πρώτου σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους "Rafale" η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση "125 Istres-Le Tube" στην Ίστρ της Γαλλίας, Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021
Tελετή παραλαβής του πρώτου σύγχρονου μαχητικού αεροσκάφους “Rafale” η οποία πραγματοποιήθηκε στην Αεροπορική Βάση “125 Istres-Le Tube” στην Ίστρ της Γαλλίας, Τετάρτη 21 Ιουλίου 2021. (EUROKINISSI/ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ)

Χτες πραγματοποιήθηκε η τελετή παραλαβής του πρώτου μαχητικού αεροσκάφους «Rafale» (από τα συνολικώς 18 που αγόρασε η κυβέρνηση) στην αεροπορική βάση στην Ιστρ της Γαλλίας. Σε αυτήν, παρέστη χτες ο υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και οι Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κων. Φλώρος και ο Α/ΓΕΑ αντιπτέραρχος Γ. Μπλιούμης.

Και αυτός ο στρατιωτικός εξοπλισμός, σχετίζεται με τις επιδιώξεις της ελληνικής αστικής τάξης για αναβάθμισή της στην ευρύτερη περιοχή, μια αναβάθμιση στοιχισμένη με τα σχέδια του ευρωατλαντικού ιμπεριαλισμού στην Ανατολική Μεσόγειο και ευρύτερα.

Χαρακτηριστικό ως προς αυτό, ο υπουργός Άμυνας στον χαιρετισμό του ότι η εν λόγω αγορά «καταδεικνύει την αποφασιστικότητά μας να ενδυναμώσουμε περαιτέρω όχι μόνο τις διμερείς σχέσεις μας, αλλά και τη συνεργασία μας για τη σταθερότητα και την ευημερία στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο της κοινής συμμετοχής στις αμυντικές πρωτοβουλίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ». Κάνοντας έτσι σαφές ότι τα μαχητικά, πληρωμένα απο τον λαό, θα εμπλακούν σε επικίνδυνες επιχειρήσεις και αποστολές του ευρωατλαντικού άξονα μακριά και πέρα από τα ελληνικά σύνορα, εμπλεκόμενες ενάντια σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τις ανάγκες γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Στο ίδιο μήκος κύματος, και ο Α/ΓΕΕΘΑ στον δικό του χαιρετισμό τόνισε ότι «οι χώρες μας μοιράζονται τις ίδιες αξίες, έχουν το ίδιο όραμα και εργάζονται διαρκώς και από κοινού για να εξασφαλίσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Μεσογείου και πέραν αυτής», καθώς π.χ. ήδη η ελληνική πλευρά έχει αποδεχτεί να αναπτύξει ελληνικό ένοπλο τμήμα δίπλα στις γαλλικές Ενοπλες Δυνάμεις που επιχειρούν στο Μάλι, με τον Φλώρο να παραπέμπει σχετικά σε όσα «έπονται στο λαμπρό κοινό μας μέλλον». Τόνισε επίσης, ότι το γαλλικό μαχητικό «ενσωματώνει αυτές τις τεχνολογικές καινοτομίες που θα επιτρέψουν την ταχεία και αποτελεσματική αντίδραση σε οποιαδήποτε αναδυόμενη απειλή εντός του ελληνικού FIR και έως την Ανατολική Μεσόγειο»…

Στη συνέχεια ο υπουργός Αμυνας συναντήθηκε στο Παρίσι με την Γαλλίδα ομόλογό του Φλοράνς Παρλί, με θέμα αυτά τα σχέδια και το επόμενο στάδιο των εξοπλισμών, τις φρεγάτες.

Με πληροφορίες απο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...