Ιταλία: Έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς

Ιταλία

Έλλειψη εμπιστοσύνης προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς καταγράφεται σε δημοσκοπήσεις που διεξάχθηκαν τον Απρίλη στην γειτονική χώρα. Σύμφωνα με αυτές, που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της ιταλικής κυβέρνησης, το 71% των Ιταλών πιστεύει ότι η επιδημία covid-19 κατέστρεψε την ΕΕ και περίπου το 55% θα συμφωνούσαν να αποχωρήσει η χώρα από την ένωση ή και το ευρώ.

Αυτά τα ποσοστά είναι εντυπωσιακά για μια χώρα που αποτελεί βασικό μέλος της ΕΕ και ο λαός της μέχρι πρότινος της είχε εμπιστοσύνη. Σε αυτό βαραίνει η στάση της ΕΕ απέναντι στις προσφυγικές ροές στην Ιταλία σε συνδυασμό με το ξέσπασμα της κρίσης του κορονοϊού. Επιπλέον η ιταλική οικονομία έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κρίση και σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ΑΕΠ της αναμένεται να σημειώσει πτώση 9,1% φέτος.

Αυτή η δυσαρέσκεια του γειτονικού λαού ως προς την ιμπεριαλιστική αυτή ένωση θα γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης και μικροπολιτικών παιχνιδιών από τα αστικά κόμματα της χώρας, όσο δεν στρέφεται συνολικά προς το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Αυτήν την στιγμή διατρανώνουν τα ξίφη τους ακροδεξιά κόμματα και φιλοκυβερνητικά μπροστά στην σύνοδο κορυφής ,αυτή την εβδομάδα των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι θα συζητήσουν πιθανά μέτρα για μια κοινή οικονομική απάντηση στην κρίση του κορονοϊού.

Από τη μία τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση Κόντε θα ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τους πόρους του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), όμως χωρίς όρους. Από την άλλη τα ακροδεξιά, ευρωσκεπτικιστικά κόμματα εκτιμούν ότι η προσφυγή σε αυτό τον μηχανισμό θα φέρει την Ιταλία σε ταπεινωτική θέση.

Όλη αυτή η περιπέτεια του ιταλικού και κάθε άλλου λαού λόγω της πανδημίας του κορονοϊού να σταθεί η αφορμή για να βγουν συνολικότερα συμπεράσματα για το καπιταλιστικό σύστημα, το κράτος του και τις ενώσεις του, ώστε ο λαός να βγει πραγματικά νικητής.

[Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ]

Δείτε ακόμα...