Ενώ οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων στη Λαμπεντούζα φτάνουν σε επίπεδα ρεκόρ, η Γερμανία σχεδιάζει να αναστείλει την υποδοχή προσφύγων από την Ιταλία στο πλαίσιο του εθελοντικού μηχανισμού …«ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», όπως ανακοίνωσε σήμερα το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών. Για ακόμη μια φορά έχει ξεσπάσει καυγάς μέσα στην ΕΕ, για να «ξεφορτωθούν» τα ευρωπαϊκά κράτη το «βάρος» της μετανάστευσης και της προσφυγιάς που οι ιμπεριαλιστικοί σχεδιασμοί και ανταγωνισμοί τους προκαλούν.
Η γερμανική κυβέρνηση αντιδρά στην άρνηση της ιταλικής κυβέρνησης να δεχτεί την επιστροφή μεταναστών που ζήτησαν άσυλο για πρώτη φορά επί ιταλικού εδάφους, αλλά στη συνέχεια μετέβησαν στη Γερμανία, στο πλαίσιο της εφαρμογής του κανονισμού του Δουβλίνου.
Μάλιστα εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου μιλώντας στην εφημερίδα Welt είπε ότι εδώ και καιρό η Ιταλία έχει σταματήσει να δέχεται τις επιστροφές μεταναστών από τη Γερμανία, στη βάση του μηχανισμού του Δουβλίνου. Συγκεκριμένα λόγος γίνεται για περίπου 12.400 ανθρώπους που θα έπρεπε να είχαν επιστρέψει στην Ιταλία, όμως προς το παρόν μόλις 10 εξ αυτών έχουν γίνει δεκτοί από τις ιταλικές αρχές.
Η Γερμανία θα δεχτεί ξανά πρόσφυγες από την Ιταλία «μόλις μεταβληθεί η κατάσταση».
Ο δήμαρχος της Λαμπεντούζα, Φ. Μανίνο ζήτησε από την ΕΕ και από την ιταλική κυβέρνηση να παρέμβουν άμεσα για να μειωθεί ο αριθμός μεταναστών και προσφύγων που βρίσκονται στο νησί, που το κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Το τελευταίο 24άωρο, οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έφτασαν συνολικά τους 6.800. Πρόκειται για απόλυτο ρεκόρ, που οφείλεται στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, αλλά και στο ότι η ακτοφυλακή της Τυνησίας δεν ασκεί ουσιαστικά κανενός είδους έλεγχο», είπε.
Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζ. Μελόνι τονίζει ότι η χώρα δεν μπορεί να συνεχίσει να δέχεται μια τόσο μεγάλη πίεση και ότι χρειάζονται νέα μέτρα στήριξης από την Ευρώπη.
Ο υπουργός Μεταφορών και γραμματέας της Λέγκα, Μ. Σαλβίνι αποκάλυψε σε δηλώσεις του ότι «με το όλο αυτό φαινόμενο ασχολούνται τις τελευταίες ημέρες και οι ιταλικές μυστικές υπηρεσίες, για να εξακριβώσουν σειρά στοιχείων» ενώ πρόσθεσε ότι, «αν οι αφίξεις συνεχιστούν με αμείωτο ρυθμό, η Ιταλία μπορεί να υιοθετήσει κάθε δυνατό μέτρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος».