Ιταλία: Πάνω από χίλιοι μετανάστες στα ιταλικά παράλια τις τελευταίες ώρες

Πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο Θάλασσα που προσπαθούν να αποβιβαστούν σε Ευρωπαϊκή Ακτή
Φωτό Αρχείου

Περισσότεροι από χίλιους μετανάστες έχουν αποβιβασθεί τις τελευταίες ώρες στην Ιταλία και εκατοντάδες άλλοι, που έχουν διασωθεί από πλοία ανθρωπιστικών οργανώσεων, βρίσκονται σε αναζήτηση λιμανιού υποδοχής, ανακοίνωσαν την Κυριακή οι ιταλικές αρχές και μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Πάνω από 600 άνθρωποι που προσπάθησαν να διασχίσουν την Μεσόγειο με αλιευτικό σκάφος το οποίο έμεινε ακυβέρνητο διασώθηκαν από εμπορικό πλοίο και την ακτοφυλακή ανοικτά της Καλαβρίας, στην νότια Ιταλία. Μεταφέρθηκαν σε λιμάνια της Σικελίας. Οι αρχές αναφέρουν ότι πέντε νεκροί ανασύρθηκαν από την θάλασσα.

Στο νησί της Λαμπεντούζα, περί τους 522 ανθρώπους από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Σουδάν, την Αιθιοπία και τη Σομαλία έφθασαν την νύκτα με σκάφη προερχόμενοι από την Τυνησία και τη Λιβύη.

Σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, το κέντρο υποδοχής της Λαμπεντούζα, με δυνατότητα 250-300 ατόμων, έχει κατακλυσθεί στεγάζοντας 1.200.

Στο μεταξύ, σκάφη μη κυβερνητικών οργανώσεων εξακολουθούν να ανασύρουν ανθρώπους από την θάλασσα.

Η οργάνωση SeaWatch ανακοίνωσε ότι πραγματοποίησε χθες τέσσερις επιχειρήσεις διάσωσης. «Επί του πλοίου SeaWatch3 έχουμε 428 άτομα, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, μία γυναίκα έγκυο 9 μηνών και έναν ασθενή με σοβαρά εγκαύματα, σύμφωνα με ανάρτηση της μκο στο Twitter.

Το πλοίο OceanViking, της μκο SOS Méditerranée, ανακοίνωσε ότι έχει διασώσει 87 ανθρώπους, ανάμεσά τους 57 ασυνόδευτα παιδιά, που ήταν στοιβαγμένοι σε φουσκωτό που έπλεε ακυβέρνητο στα διεθνή ύδατα ανοικτά της Λιβύης.

Από την 1η Ιανουαρίου μέχρι τις 22 Ιουλίου, 34.000 άνθρωποι έχουν φθάσει δια θαλάσσης στην Ιταλία, έναντι 25.500 την ίδια περίοδο πέρυσι και 10.900 το 2020, σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας.

Ο θαλάσσιος μεταναστευτικός δρόμος της κεντρικής Μεσογείου είναι ο πιο επικίνδυνος στον κόσμο. Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης εκτιμά ότι από την αρχή του έτους, 990 άνθρωποι έχουν χαθεί στην κεντρική Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε ακόμα...