Ιταλία – Τουρκία: Συνεργασία για τη Λιβύη και προτάσεις για μπίζνες

Από τη συνάντηση Μεβλούτ Τσαβούσογλου- Λουίτζι ντι Μάιο

Προτάσεις για συνεργασία και μπίζνες σε Λιβύη και Ανατολική Μεσόγειο απευθύνει η Άγκυρα στη Ρώμη, όπως προκύπτει από τα όσα ανέφερε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο, μετά τη συνάντηση που είχαν στην τουρκική πρωτεύουσα.

Να σημειωθεί ότι η συνάντηση αυτή έγινε λίγα 24ωρα μετά την ιταλο-τουρκικη άσκηση υποβρυχίων στη Μεσόγειο, αλλά και την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας για τον καθορισμό της ΑΟΖ. Για την οποία ο Τσαβούσογλου, επανέλαβε την θέση του ότι προβλέπει μειωμένη επήρεια των νησιών στον καθορισμό ΑΟΖ, λέγοντας συγκεκριμένα: «Βρίσκουμε σημαντική για την περιοχή μας τη συμφωνία που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για την ΑΟΖ. Σημαίνει ότι τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω διαλόγου και διπλωματίας. Αντί του αποκλεισμού και της παραβίασης των δικών μας δικαιωμάτων μπορεί να υπάρξει κουλτούρα διαμοιρασμού. Ασφαλώς θέλουμε η Ελλάδα να μας προσεγγίσει κι εμάς με την ίδια αντίληψη και θα συνεχίσουμε την ανταλλαγή απόψεων και στο μέλλον γι αυτά τα θέματα».

Οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν ότι θα συνεργαστούν για «την επίτευξη σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη», με τον Τσαβούσογλου να τονίζει ότι η Τουρκία θέλει να εργαστεί μαζί με την Ιταλία για την ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών της χώρας, όπως ο ηλεκτρισμός. «Οι δύο χώρες, σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ, θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν στην ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε.

«Είπα στο φίλο μου Λουίτζι, για άλλη μια φορά, ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό. Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα. Το καλωσορίζουμε αυτό. Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δηλώνοντας ότι «είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε τέτοιου είδους έργο από κοινού με την Ιταλία, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή περίοδο».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «τα ενεργειακά αποθέματα αντί να αποτελούν στοιχείο διχασμού μπορούν να ευνοήσουν εντυπωσιακά την ευμάρεια της περιοχής, αλλά μπορούν να τύχουν πλήρους εκμετάλλευσης, μόνο διαμέσου μιας εποικοδομητικής προσέγγισης, η οποία να συγκεράσει με ισορροπημένο και βιώσιμο τρόπο όλα τα υπάρχοντα συμφέροντα», ενισχύοντας έτσι και αυτός την προοπτική των «διευθετήσεων» σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, για να προχωρήσουν οι ενεργειακές μπίζνες.

Σχετικά με την επιχείρηση «Irini» ο Τσαβούσογλου είπε πως απέτυχε στο να ανταποκριθεί στα αιτήματα και τις ανησυχίες της κυβέρνησης της Τρίπολης. «Λέει τίποτα για τα πολεμικά αεροπλάνα που έρχονται στη Λιβύη από τη Συρία; Εξετάζει όπλα που εστάλησαν από το Αμπού Ντάμπι; Έχει έκθεση για τη Γαλλία που προμηθεύει όπλα στον Χαφτάρ;», αναρωτήθηκε. Και πρόσθεσε: «Δεν είναι αντικειμενική. Η επιχείρηση “Ειρήνη” δεν συμβάλει στην επίλυση του προβλήματος της Λιβύης, ούτε στο εμπάργκο».

Από την πλευρά του ο Ιταλός ΥΠΕΞ ανέφερε ότι η επιχείρηση αυτή επικρίθηκε από τις αντίπαλες πλευρές στη Λιβύη, «κάτι που μπορεί να την κάνει ισορροπημένη»«Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε ακριβώς τις αεροπορικές, ναυτικές και δορυφορικές δομές ώστε να είμαστε σε θέση να ελέγχουμε τα θαλάσσια σύνορα, τη ροή όπλων μέσω σκαφών και διαμέσου των συνόρων», σημείωσε.

Δείτε ακόμα...