Ιταλία – Τουρκία: Υπέγραψαν 9 συμφωνίες – Σύσφιξη συνεργασίας και σε Άμυνα, Ενέργεια

CREATOR: gd-jpeg v1.0 (using IJG JPEG v62), quality = 75

Με την υπογραφή εννέα διμερών συμφωνιών, για τη σύσφιξη της συνεργασίας σε μια σειρά κρίσιμους τομείς, ολοκληρώθηκε η 3η ιταλοτουρκική Διακυβερνητική Σύνοδος (που είχε να γίνει από το 2012), που έγινε κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι στην Άγκυρα.

Σε ένα σκηνικό εντελώς διαφορετικό από το «κλίμα» που είχε καλλιεργηθεί μετά τα περσινά σχόλια Ντράγκι περί «δικτάτορα» Ερντογάν, ο Τούρκος πρόεδρος, υποδεχόμενος τον Ιταλό πρωθυπουργό έσπευσε να τονίσει ότι «οι εξελίξεις στην περιοχή μας έδειξαν ακόμα μια φορά πολύ συγκεκριμένα πόσο σημαντική είναι η Τουρκία για την ΕΕ σε πολλούς τομείς» και «αυτό που μετρά είναι να δυναμώσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας σε αυτό το στάδιο».

Το Γραφείο του Ιταλού πρωθυπουργού ανακοίνωσε πως το ταξίδι «αποτελεί μέρος της περιεκτικής αναβίωσης της διμερούς συνεργασίας, που είναι ήδη ισχυρή σε πολλά μέτωπα» και τόνισε ότι «ειδικά μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, οι επαφές μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ συνεχίζονται αδιαλείπτως». Ο δε Ντράγκι στις δηλώσεις του έσπευσε να ευχαριστήσει τον Ερντογάν για τη Σύνοδο, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες «είναι εταίροι, φίλοι και σύμμαχοι» αλλά και ότι «έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας» αλλά και ότι «η Ιταλία και η Τουρκία ανήκουν στη Μεσόγειο. Η ανάπτυξή μας και το μέλλον μας εξαρτώνται από το σεβασμό στο περιβάλλον και στους ανθρώπους».

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε και το Μεταναστευτικό, ως μοχλός προώθησης μιας σειράς σχεδιασμών και των δύο συγκεκριμένων χωρών, με τον Ερντογάν να μιλά μάλιστα για πιθανότητα δημιουργίας «κοινού μηχανισμού ελέγχου της μετανάστευσης» που μπορεί να φτιάξουν οι δύο χώρες.

Επιπλέον, στη πρώτη γραμμή βρέθηκε και η ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας σε Ενέργεια και Αμυνα. Οπως δήλωσε ο Τούρκος ηγέτης για τις ιταλο – τουρκικές στρατιωτικές σχέσεις «συμφωνούμε να τις αναπτύξουμε και να τις εμβαθύνουμε» ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η Ιταλία είναι πολύ σημαντική» στον της ενέργειας όπου «έχουμε πολλά κοινά σχέδια». Αναφορικά με τη Λιβύη, ο Ντράγκι ισχυρίστηκε ότι «η σταθεροποίηση και η ειρήνη» σε αυτήν «αποτελούν πρωταρχικούς στόχους» για τις δύο χώρες και ανήγγειλε στενότερο συντονισμό τους.

Μεταξύ των συμφωνιών που υπογράφτηκαν, ξεχωρίζει αυτή για την αμοιβαία προστασία διαβαθμισμένων πληροφοριών που κάθε πλευρά παίρνει από την άλλη στη στρατιωτική βιομηχανία. Ακόμα, τα δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν σε καθιέρωση «δομημένων» και σε τακτική βάση διαβουλεύσεων, σε διοικητικό αλλά και πολιτικό επίπεδο, με στόχο την εμβάθυνση της συνεργασίας σε διμερές αλλά και πολυμερές επίπεδο.

Ακόμα, υπογράφτηκαν συμφωνίες για σύσφιξη της διπλωματικής συνεργασίας των δύο χωρών, επανεκκίνησης της επιστημονικήςσυνεργασίας που αποφασίστηκε το 2001, με προτεραιότητα την «ενεργειακή μετάβαση», τη «πρόληψη φυσικών καταστροφών» κτλ.

Ετικέτες: ,

Δείτε ακόμα...