Κ.ΕΘ.Α: Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις

ΚΕΘΑ_logo small

Με ανακοίνωση της, η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα (Κ.ΕΘ.Α.), δηλώνει ανήσυχη για τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό που παίρνονται στις Ένοπλες Δυνάμεις (ΕΔ). Τα μέτρα της Κυβέρνησης για το προσωπικό, όποια και αν υποτίθεται ότι λαμβάνονται, δεν εμπνέουν καμιά εμπιστοσύνη!

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της, απαιτείται δραστική αντιμετώπιση του συγχρωτισμού, που είναι κανόνας στις ΕΔ. Προτείνει έναν αριθμό μέτρων, αφού προηγουμένως ζητά, για την υλοποίησή τους, την παροχή των αναγκαίων ποσών επιπλέον από τον τρέχοντα προϋπολογισμό. Τα ποσά αυτά θεωρεί ότι «μπορεί να εξοικονομηθούν με την άμεση διακοπή της συμμετοχής τμημάτων των ελληνικών ΕΔ εκτός συνόρων, σε ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

“Να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό στις Ένοπλες Δυνάμεις

Όλοι εμείς οι απόστρατοι της ΚΕΘΑ ,παρακολουθούμε καθημερινά μέχρι σήμερα, τις αλλεπάλληλες καταγγελίες στρατευμένων προς τα μέσα ενημέρωσης, αλλά και συνδικαλιστικών ενώσεων στρατιωτικών, για τα προβλήματα που υπάρχουν στις μονάδες, σε σχέση με την προφύλαξη απέναντι στην πανδημία. Η κατάσταση είναι τραγική!

Στο στρατό, εκεί δηλαδή που ο μεγάλος συγχρωτισμός είναι κανόνας και θα έπρεπε τα μέτρα να είναι άμεσα και πλήρη, περιορίζονται χαρακτηριστικά στην παραχώρηση «μιας πλάκας σαπουνιού» …! Οι οδηγίες εκ μέρους της στρατιωτικής ιεραρχίας για μέτρα προστασίας κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος με τις κυβερνητικές, καθώς εστιάζονται σε μέτρα ατομικής ευθύνης και περιορισμού του προσωπικού στα στρατόπεδα. Παράλληλα ανακοινώνουν την βοήθεια των ΕΔ προς το κοινωνικό σύνολο (διάθεση προσωπικού, αεροδιακομιδές, παραγωγή ειδών προστασίας).

Ο ίδιος ο Υπουργός Άμυνας, σε ό,τι αφορά την προστασία του προσωπικού, σε συνέντευξή του προ ημερών, απάντησε περιοριζόμενος στο ρήμα «προσπαθούμε» και … μέχρι εκεί!”

Καμιά εμπιστοσύνη για τα μέτρα που ήδη παίρνονται – Άμεση διακοπή της συμμετοχής τμημάτων των ελληνικών ΕΔ εκτός συνόρων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

“Ως απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων ανησυχούμε για τα μέχρι σήμερα μέτρα του Υπουργού και της Κυβέρνησης, για ότι αφορά την προστασία του μόνιμου και στρατεύσιμου προσωπικού του στρατεύματος, απέναντι στον κορονοϊό. Τη θεωρούμε τελείως ανεπαρκή και δεν μπορεί να εμπνεύσει εμπιστοσύνη.

Από όσα έχουμε διαβάσει, όντας μη ειδικοί, κρίναμε ότι εμπιστοσύνη μπορούν να εμπνεύσουν μόνο πρακτικά και ουσιαστικά μέτρα, εφόσον αντιμετωπίζουν δραστικά και τον συγχρωτισμό. Θα πρέπει να εφαρμοστούν μέτρα με την παροχή των αναγκαίων ποσών, επιπλέον από τον τρέχοντα προϋπολογισμό. Κονδύλια μπορεί να εξοικονομηθούν με την άμεση διακοπή της συμμετοχής τμημάτων των ελληνικών ΕΔ εκτός συνόρων, σε ιμπεριαλιστικές αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Τέτοια μέτρα πρέπει να είναι:

 1. Να εξασφαλιστεί ο απαραίτητος ζωτικός χώρος ανά στρατευμένο σύμφωνα με τους κανόνες υγιεινής στους θαλάμους και άλλους χώρους, με δεδομένο ότι η μετάδοση του ιού γίνεται με σταγονίδια και με σκόνη. Για το σκοπό αυτό,
 2. Να επιταχθούν ξενοδοχειακές μονάδες, ξενώνες και άλλα κατάλληλα οικήματα, προκειμένου να μεταφερθούν στρατευμένοι. Να επιταχθούν ιδιωτικά λεωφορεία και των ΚΤΕΛ για  τη μείωση του συγχρωτισμού κατά τις μετακινήσεις των στρατευμένων.
 3. Να γίνουν τώρα απολυμάνσεις σε όλους τους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων από επαγγελματικά συνεργεία, σε κοινόχρηστους χώρους και αντικείμενα. Να απολυμαίνονται συστηματικά θάλαμοι, πόμολα, βρύσες, πάγκοι, κρεβάτια, φωριαμοί. Επίσης να υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για ιματισμό και πετσέτες.
 4. Λήψη αυστηρών μέτρων υγιεινής και καθαριότητας στους κοινόχρηστους χώρους των Ενόπλων Δυνάμεων. Στα εστιατόρια χρειάζεται η χρήση ειδών μιας χρήσης. Διαρκής απολύμανση των αποχωρητηρίων μετά από κάθε χρήση, αφού ο ιός μεταδίδεται μέσω ούρων και κοπράνων
 5. Στις εισόδους – εξόδους των Μονάδων, να υπάρχει λειτουργικός εξοπλισμός, θερμομέτρηση, απολυμαντικά υγρά, μάσκες, γάντια μιας χρήσης τόσο για τους εισερχόμενους όσο και τους εξερχόμενους. Καθαρισμός και απολύμανση δικτύων αερισμού παντού και με έμφαση στα πλοία.
 6. Κάθε ύποπτο περιστατικό, πρέπει να απομονώνεται ΆΜΕΣΑ σε ειδικό κατάλληλο και ασφαλή χώρο, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ. Διαχείριση τέτοιων περιστατικών από εκπαιδευμένο και κατάλληλα εξοπλισμένο προσωπικό. 
 7. Οι χώροι των Μονάδων συνολικά, στεγασμένοι ή μη, γραφεία, θάλαμοι, τουαλέτες, εστιατόρια, μαγειρεία, αποθήκες, χώροι ψυχαγωγίας, χώροι άθλησης, σκοπιές, κλπ, να απολυμαίνονται πολλές φορές κάθε ημέρα, ανάλογα και με τη χρήση τους, από κατάλληλο εκπαιδευμένο προσωπικό, με ειδικά και αποτελεσματικά υλικά ή από ιδιωτικά καταλλήλως πιστοποιημένα συνεργεία απολύμανσης. 
 8. Σε κάθε στρατιώτη και στέλεχος να χορηγείται αριθμός μασκών και γαντιών μιας χρήσης και αντισηπτικό.
 9. Όλα τα παραπάνω πρέπει να εφαρμοστούν κατά αναλογία, αλλά με ιδιαίτερη έμφαση, για τα πληρώματα των πολεμικών πλοίων και των υποβρυχίων, προ απόπλου και για όσο βρίσκονται εν πλω. Να εξασφαλίζεται ιδιαίτερη μέριμνα για τα εν πλω μικρά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, σχετικά με την ιατρική φροντίδα του προσωπικού τους.
 10. Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που υπάρχουν στις κινητές Νοσοκομειακές Υποδομές Εκστρατείας και ενίσχυσή τους με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. 
 11. Να χορηγηθεί στους στρατιωτικούς έκτακτο βοήθημα, όπως αντίστοιχα έχει συμβεί και με εργαζόμενους άλλων κλάδων. Οι οπλίτες που ανήκουν σε οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ, να λαμβάνουν μηνιαία ενίσχυση 200 ευρώ. Να γίνει χορήγηση έκτακτου επιδόματος, στο ύψος τουλάχιστον του βασικού μισθού, σε στρατευμένους και οικογένειες στρατευμένων, που νοσηλεύονται σε ειδικό θάλαμο απομόνωσης ή έχουν τεθεί σε κατ΄ οίκον καραντίνα. Δωρεάν μετακίνηση προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας εφόσον απαιτηθεί με όλα τα μέσα. Να υπάρξει ο αναγκαίος προγραμματισμός, για να μη διαγραφούν και χαθούν οι άδειες των στρατευμένων και των μόνιμων στελεχών, λόγω της πανδημίας.

7/4/2020

Η Κίνηση για την Εθνική Άμυνα

Δείτε ακόμα...