Κ. Μητσοτάκης: Διαβεβαιώνει ότι «δεν θα επηρεαστούν» οι ελληνοβρετανικές σχέσεις

Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο
Φώτο Αρχείου / Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο στο Λονδίνο / Πηγή: Eurokinissi

Στην ακύρωση της συνάντησης του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ, η οποία συνδέεται με το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε «ατυχές γεγονός» την ακύρωση της προγραμματισμένης συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογο του, ξεκαθαρίζοντας ότι το γεγονός αυτό «δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου. Σχέσεις με σημαντικό ιστορικό βάθος». 

Άλλωστε το ίδιο έσπευσε να διαβεβαιώσει ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Γ. Γεραπετρίτης, στην έκτακτη συνάντηση που είχε χτες, στο περιθώριο της Συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, με τον υπουργό Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντ. Κάμερον, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, ο Βρετανός πρώην πρωθυπουργός «επεσήμανε τη διαφωνία αρχής που υφίσταται ως προς το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα. Ωστόσο, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι υφίσταται ανάγκη συνεργασίας για τη διαφύλαξη των διμερών σχέσεων Ελλάδας – Ηνωμένου Βασιλείου και την αντιμετώπιση κοινών προκλήσεων», ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου οι ανταγωνισμοί φουντώνουν τόσο στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση στο έδαφος της Ουκρανίας, όσο και στην κρίση στη Μ. Ανατολή με το μακελειό που διεξάγει το κράτος του Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Πάντως, ο Κυρ. Μητσοτάκης, στη συνομιλία του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, υποστήριξε ότι η ματαίωση της συνάντησης του με τον Ρ. Σούνακ «είχε μία θετική πλευρά. Απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα παγκοσμίως το δίκαιο αίτημά της Ελλάδος για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα».

Σημειώνεται όμως ότι και οι δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού στο BBC, που φέρεται ότι ήταν ο λόγος ακύρωσης της συνάντησης από πλευράς των Βρετανών, κινούνταν στη γνωστή λογική των παζαριών των τελευταίων χρόνων, που αφορούν κάποιου είδους «ανταλλαγή» ή δανεισμό μικρότερης ή μεγαλύτερης διάρκειας.

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Γενάρη, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό και διεθνή Τύπο είχαν πραγματοποιηθεί μυστικές συνομιλίες μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου, αφήνοντας το παράθυρο ανοιχτό για μακροχρόνιο δανεισμό, κατά το παράδειγμα της Συλλογής Στερν. Πρόκειται για συλλογή κυκλαδικών ειδωλίων, προϊόντα λαθρανασκαφών από την Ελλάδα που βρέθηκαν στην κατοχή ιδιώτη συλλέκτη με έδρα τις ΗΠΑ, για τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ, προχώρησε σε συμφωνία δανεισμού τους.

Άλλωστε, τη θέση που διατυπώνει το τελευταίο διάστημα περί συνομιλιών για τα Γλυπτά του Παρθενώνα με την Ελλάδα που «συνεχίζονται και είναι εποικοδομητικές» επαναλαμβάνει το Βρετανικό Μουσείο. Σε δήλωσή του το Μουσείο αναφέρει πως οι συνομιλίες αφορούν μια «σύμπραξη για τον Παρθενώνα» και πως μια τέτοια «μακροπρόθεσμη» συνεργασία θα επέφερε «σωστή ισορροπία μεταξύ του να μοιραζόμαστε τα σπουδαιότερα αντικείμενά μας με κοινά από όλο τον κόσμο και να διατηρούμε την ακεραιότητα της απίστευτης συλλογής που έχουμε στο μουσείο».

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού, Μ. Μπλέιν, τόνισε ότι «δεν έχουμε σχέδια να αλλάξουμε την προσέγγισή μας και σίγουρα πιστεύουμε ότι το μουσείο είναι το κατάλληλο μέρος για αυτά» και ισχυρίστηκε ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αθέτησε την υπόσχεσή του να μη μιλήσει δημόσια για τα Γλυπτά, κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του στη Βρετανία.

«Η ελληνική κυβέρνηση παρείχε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρησιμοποιούσε την επίσκεψη ως δημόσια ευκαιρία για να αναφερθεί σε ζητήματα που έχουν διευθετηθεί εδώ και χρόνια. Δεδομένου ότι αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν τηρήθηκαν, ο πρωθυπουργός αποφάσισε ότι δεν θα ήταν παραγωγικό» να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, είπε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, ερωτήματα γεννάει και η αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών, Γ. Γεραπετρίτη, ο οποίος είπε πως «σχετικά με την ακύρωση της συνάντησης δεν μπορώ να πω ότι η ακύρωση προήλθε λόγω των ερωτήσεων για τα Γλυπτά. Επομένως δεν μπορώ να σχολιάσω σε αυτό», προσθέτοντας: «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι θέμα αρχών να συζητάμε. Δεν ήταν το ένα και μοναδικό θέμα που ήρθαμε εδώ να συζητήσουμε. Είχαμε ισχυρή ατζέντα και συζητήσαμε με αρκετούς ανθρώπους».

ΚΚΕ: Μόνιμη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα

Την μόνιμη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα απαιτεί το ΚΚΕ, σημειώνοντας σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του Κόμματος: 

«Η απαράδεκτη ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη – Σούνακ, με ευθύνη του Βρετανού πρωθυπουργού, κάθε άλλο παρά δικαιώνει την -εδώ και καιρό- τακτική της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού, που αντί να θέσουν ευθέως το ζήτημα των γλυπτών του Παρθενώνα στη βρετανική κυβέρνηση, συνέχιζαν να παζαρεύουν τη δήθεν επιστροφή τους με τη Διοίκηση του Βρετανικού Μουσείου και μάλιστα με τη μορφή του δανεισμού, η οποία νομιμοποιεί την κλοπή τους.

Η μόνιμη επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα, ως αναφαίρετο μέρος του μνημειακού συνόλου της Ακρόπολης, καθώς και όλων των άλλων θησαυρών της αρχαίας πολιτιστικής κληρονομιάς που αποτέλεσαν κατά καιρούς αντικείμενα αρπαγής ή αρχαιοκαπηλίας, αποτελεί τη μοναδική επίλυση σ’ αυτό το διαχρονικό ζήτημα». 

Δείτε ακόμα...