Κ. Μητσοτάκης: Εμφανίζει «επιτυχία» την καταστολή και την εκμετάλλευση ξεριζωμένων

Πηγή: Eurokinissi

Τις «επιτυχίες της ελληνικής κυβέρνησης στη μεταναστευτική πολιτική το 2023» επιχείρησε με περίσσιο θράσος να παρουσιάσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτακης, σε εκδήλωση στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης της ΕΕ, όταν μερικούς μήνες νωρίτερα σημειώθηκε το τραγικό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου με εκατοντάδες πνιγμένους πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο πρωθυπουργός, παρουσία του αντιπροέδρου της Κομισιόν, Μ. Σχοινά και της Ευρωπαίας επιτρόπου Μετανάστευσης Ι. Γιόχανσον, έκανε λόγο για ένα «φλέγον διαχρονικά επίκαιρο ζήτημα», του οποίου «η διαχείριση θα κρίνει την αξιοπιστία της ΕΕ και την πορεία της ευρωπαϊκής ιδέας».

Στην ουσία όμως του ζητήματος, ο Κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι «το Μεταναστευτικό μπορεί να συμβάλει στην ανάπτυξη του τόπου» και το εξειδίκευσε λέγοντας ότι με «νόμιμες εναλλακτικές λελογισμένης μετανάστευσης» μπορούν να καλύπτονται «κενά εργατικών θέσεων» στη χώρα μας, δηλαδή να εφαρμοστεί και στην Ελλάδα η γνωστή τακτική άλλων ευρωπαϊκών κρατών, του ανοιγοκλεισίματος της στρόφιγγας, ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς για πάμφθηνο εργατικό δυναμικό, χωρίς δικαιώματα.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι μεταναστευτικές ροές «απαιτούν ευρωπαϊκή λύση, συμπόρευση, κοινή δράση των κρατών, των ευρωπαϊκών θεσμών» χωρίς φυσικά να κάνει την παραμικρή αναφορά στις αιτίες που γεννούν τα κύματα προσφυγιάς και μετανάστευσης, τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την ακραία φτώχεια, αλλά ούτε καν στο δράμα των ξεριζωμένων να φτάσουν στην Ευρώπη.

Ισχυρίστηκε ακόμα ότι «με νόμιμες, ευρωπαϊκές διαδικασίες αντιμετωπίσαμε τις παράνομες διακινήσεις ανθρώπων», εξαίροντας την πολιτική της καταστολής, των φραχτών και της FRONTEX την οποία μάλιστα με …σθένος υπερασπίστηκε, κατηγορώντας ότι «κάποιοι επιχείρησαν να εκμεταλλευτούν ανθρώπινα δράματα για να επιτεθούν στην Ελλάδα, την Frontex, την ΕΕ». Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης επανέλαβε το δόγμα ότι «δίκαιη πολιτική δεν σημαίνει ανοιχτά σύνορα, σημαίνει κανόνες» και απέδωσε την ξενοφοβία σε… «λαϊκισμό».

Σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει και το δράμα των εγκλωβισμένων στην χώρα μας, ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «σύγχρονες και καλά οργανωμένες δομές στα νησιά», ενώ κόμπασε για τη «μείωση ροών χάρη στην καλύτερη συνεργασία με την Τουρκία», δηλαδή την εφαρμογή της απαράδεκτης κοινής δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας το 2016.

Όσο για το νέο Σύμφωνο, ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ «εξοπλίζεται με εργαλεία για την επίλυση του προβλήματος», δηλαδή με νέα κατασταλτικά μέσα και ενίσχυση των ήδη υπαρχόντων, ενώ πανηγύρισε και για τον «θεσμοθετημένο μηχανισμό αλληλεγγύης και αναγνώρισης της προσπάθειας εργαλειοποίησης από άλλες χώρες».

Δείτε ακόμα...