Κ. Μητσοτάκης: ΕυρωΝΑΤΟικός πλασιέ στα Δυτικά Βαλκάνια

Επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Δημοκρατία της Κροατίας, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022.
Επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Δημοκρατία της Κροατίας, Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2022. (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

Στην Κροατία βρέθηκε χτες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του Α. Πλένκοβιτς. Εγινε επίσης δεκτός από τον Πρόεδρο Ζ. Μιλάνοβιτς, ενώ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Βουλής Γκ. Γιαντρόκοβιτς.

Σύμφωνα με το Μαξίμου, πέρα από τις διμερείς σχέσεις οι δύο πλευρές επανέλαβαν «την ισχυρή υποστήριξή τους στην προώθηση της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων και στη διατήρηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή», που βράζει από τους ανταγωνισμούς, ενώ εξέφρασαν την «ανησυχία» τους για την κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη. Συζητήθηκαν επίσης η κρίση στην Ουκρανία και η «ανάγκη αποκλιμάκωσης», όπως αναφέρεται επισήμως.

Αλλωστε σε δηλώσεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης θύμισε ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν «υποστηρίξει θερμά την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Κροατίας» και επέμεινε ότι «το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων πρέπει να είναι στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Οσο για το Ουκρανικό, ο Ελληνας πρωθυπουργός είπε ότι επαναβεβαίωσαν «την ενότητα του ευρωπαϊκού και ευρωατλαντικού μετώπου στην αντιμετώπιση της κρίσης αυτής, αλλά και την ευχή μας να οδηγηθούμε σύντομα σε μια αποκλιμάκωση της κρίσης».

Να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός συνεχάρη τους Κροάτες για την επιλογή τους να αγοράσουν μαχητικά «Rafale», «κάτι το οποίο ανοίγει νέα περιθώρια για να ενισχύσουμε περαιτέρω την αμυντική μας συνεργασία» όπως είπε, και ενώ τα Βαλκάνια βράζουν από τους ανταγωνισμούς.

Στην ατζέντα βρέθηκε και το Μεταναστευτικό, με τον πρωθυπουργό μεταξύ άλλων να κατηγορεί την Τουρκία για «συνεχιζόμενη εργαλειοποίηση του» προς «επίτευξη πολιτικών στόχων».

Σε ό,τι αφορά τη διμερή συνεργασία, συμφωνήθηκε η ενίσχυσή της στους τομείς του Εμπορίου, της Ενέργειας, των Υποδομών και των Μεταφορών, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να δηλώνει «ιδιαίτερα χαρούμενος» που «σημαντικές ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες συμμετέχουν σε σημαντικά έργα υποδομής στην Κροατία».

Tην ερχόμενη Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Βελιγράδι, όπου θα έχει δείπνο εργασίας με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλ. Βούτσιτς.

Δείτε ακόμα...